Glokom Hastasına Trabektom

Glokom tedavisinde trabektom umut veriyor. Hastalık halk arasında göz tansiyonu karasu adlarıyla bilinir. Dünyada 50 – 60 milyon insanı etkileyen, önde gelen körlük ve görme bozukluğu nedenlerindendir.Tedavi edilmediği takdirde görme kaybına neden olabilir.
Op. Dr. Mehmet Kaan Kaya
Göz Hastalıkları Uzmanı
Glokom, her yaş grubunda görülebilir. Yeni doğmuş bebekten ileri yaşlardaki kişilere kadar glokom olabilir. Ancak glokom tiplerinin görülme sıklıkları yaş ile ilgilidir.
En önemli risk faktörleri arasında şunlar sayılabilir:
• Yaş,
• Ailede glokom hikâyesi,
• Miyopi veya hipermetropi,
• Geçirilmiş göz travması,
• Kornea (gözün camsı tabakası) kalınlığının ince olması,
• Sistemik sağlık problemleri (ör; diyabet, migren, dolaşım problemleri vs)
Birçok kişi glokom hastası olduğunun farkına varamadığından hastalık için “gözün sessiz hırsızı” tabiri kullanılmıştır. 40 yaş üzerinde görülme sıklığı artış gösteren hastalığın tedavisinde çok önemli bir etkiye sahip olan Trabektom cihazı kullanılmaya başlanmıştır.
Sabah belirginleşen baş ve göz çevresi ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında halkalar belirmesi ve televizyon izlerken göz etrafında ağrı gibi şikâyetleriniz varsa, bu şikâyetlerin ciddiye alınması gerekir. Bu belirtiler, görme kaybına neden olan sinsi hastalık Glokom’un habercisi olabilir. Geleneksel glokom tedavisinde çoklu ilaç uygulamaları, ömür boyu kullanılacak göz damlaları, lazerler ve bazı ağır cerrahi ameliyatlar yapılır.
Yeni kullanılmaya başlanan “Trabektom” cihazı ise, hastalığın tedavisinde çok önemli etkiye sahip. Trabektom, gözün hastalığa karşı kendi doğal tedavi mekanizmalarını harekete geçirmesine yardımcı oluyor ve göz içi sıvısının dışa akımını kolaylaştırarak göz içi basıncını dengeliyor. Bu, hastaya zarar vermeyen girişim göz içi basıncını dengeleyerek optik sinir hasarı, görme alanı kaybı ve körlüğe karşı koruyucu oluyor. Trabektom, glokom tedavisinde kullanılan FDA onaylı bir cihaz. Trabektom cihazında kullanılan elektro-cerrahi uygulama ile gözün doğal dışa akım mekanizmaları harekete geçirilerek göz tansiyonuna karşı koruma sağlanıyor. Trabektom cihazı, 2004 yılından beri Amerika ve Avrupa’da on binlerce glokom hastasına şifa oldu. Trabektom’un en önemli üstünlüklerinden bazıları ise; gözün doğal drenaj yollarını onarması, katarakt ameliyatları ile birlikte kombine yapılabilmesi, düşük komplikasyon oranları, geleneksel cerrahi yöntemlerden daha etkin ve güvenilir olması.
Trabektom cihazıyla hastalara 10 dakikalık bir işlem uygulanır. Bu cihaz çıplak gözle bakıldığında basit bir iğneye benzemektedir. Uygulamanın riskleri düşüktür, çoğunlukla komplikasyonsuz 10 dakikada gerçekleştirilebilir bir işlemdir. Hastanın işlem sırasında uyutulması gerekmemektedir, genellikle lokal anestezi ile uygulanabilir. Yeni cerrahi yöntem ile göz içi basınç yüzde 30 kadar düşürülebilmektedir. Bu nedenle göz içi basıncının hafif-orta derecede düşürülmesi gereken hastalarda uygulama ideal sonuç vermektedir. Ancak göz basıncının çok yüksek olduğu hastalarda Trabektom uygun değildir. Bu tip vakalarda konjontivanın geniş açıldığı klasik yöntemin uygulanması gereklidir. Yaklaşık olarak Glokom hastalarının yarısından fazlası Trabektom uygulamasından yarar görebilir.