Gözde Kan Şekeri
Göz sağlığında diyabetlilerde kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani düşüş ve yükseliş retinanın bozulmasına neden olur. Retinopati hastalığının oluşup ilerlemesine neden oluyor.
Doç. Dr. İbrahim Taşkıntuna
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi
Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü, göz sağlığı açısından da büyük önem taşır. Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi görme kayıplarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olabilir.
Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati görülme sıklığı artıyor. Tip 1 diyabet veya insüline bağımlı genç diyabetiklerde ergenlik çağından sonra diyabetik retinopati görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artıyor. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, kan şekerinde ani düşüş ve yükselişler retinanın bozulmasını ve retinopati hastalığının oluşmasına ve ilerlemesine neden olur.
Görme Kaybına Neden Oluyor
Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarların yapısının ve hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulmasına neden olur. Bunun yanısıra sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine ve beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açar.
Bu durumda ise retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur, retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabilir.
Sonuçta ciddi görme kayıpları, ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olur. Gebelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek hastalığı diyabetik retinopatiyi ağırlaştıran diğer faktörlerdir.
Göz Dibi Muayenesi ile Erken Teşhis
Diyabet hastalarının 1 yıllık aralarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri gerekiyor. Özellikle göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlıyor ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma şansı sunuyor. Diyabet tanısı sonrası 1 yıllık aralarla 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekiyor.
Lazerle Tedavi
Argon lazer ışığı kan damarlarındaki sızıntıyı engeller ve kan gitmeyen iskemik retinanın kapatılmasını sağlar. Bu tedavi uygun zamanda ve uygun şekilde uygulandığı takdirde şeker hastalığına bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yoludur. Retinopati bulgularının erken dönemde tespit edilmesi, tedavi başarısının anahtarıdır.
Bulanık Görme Şikayeti Geçici Olabilir
Diyabet hastalığının erken döneminde bulanık görme şikayeti ile sıkça karşılaşılıyor. Bunun nedeni retinopati değil; o sırada kan glukoz seviyesindeki yükseklikten kaynaklanabilir. Kan glukoz seviyesinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir, kontrol sağlandığında görme bulanıklığı ortadan kalkacaktır. Bu geçici bulanıklık döneminde, gözlük değişimi yapılması uygun olmayacaktır.