Menüsküste PRP Tedavisi

Menüsküste PRP Tedavisi

Menüsküste PRP sistemiyle uygulanan tedavide hastalar ameliyattan doğabilecek sıkıntılardan kurtulur. Hızlı iyileşme süreci ile de yaşam kalitesinden ödün vermez.

Dr. Özgür Esen Çetiner
Medikal Estetik Uzmanı

PRP ve Ozon tedavisi uygulayarak menüsküs başta olmak üzere pek çok kas sistemi hastalıkları ameliyatsız tedavi edilebiliyor. Çeşitli hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan doğal bir tedavi metodu olan; PRP ingilizce (Platelet Rich Plazma)ifadesinin baş harflerinden türetilmiş olup trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir.

Bu yöntemle ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır. Trombosit kanın pıhtılaşmayı sağlayan elemanı olup, içindeki büyüme faktörleri yara iyileşmesinde, yeni bir doku modeli oluşturarak doku iyileşmesini sağlamaktadır.

Hazırlanan PRP içine ozon molekülünü ekleyerek; ozon varlığında trombositlerin fonksiyonları ve trombosit içindeki büyüme faktörlerinin salınımını arttırmıştır. Ozonlu PRP uygulamasında hasarlı dokuya kan dolaşımıyla taşınacak olandan çok daha fazla büyüme faktörü ulaştırılmış olur.

Nasıl Uygulanmakta?

Yöntem çok ince iğnelerle eklem aralığı ve çevresine ozonlanmış PRP’nin verilmesi şeklindedir. Genelde 15 gün ara ile en az üç seans uygulanır. Yöntemin yan etkisi yoktur. Eklem aralığında (omuz, diz, dirsek..) tendon kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini sağlar. Dizdeki kireçlenme, kıkırdak yitimine bağlı ağrı, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerde tedavi edici yöntemdir. Gelişen teknoloji ve tedavi sistemlerinde; hastanın hayat yaşam koşullarının kalitesini düşürmeden, hareket kabiliyetini kısıtlamadan hızlı sonuç alınabilecek tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Ülkemizde bu çalışmaların yayılması için çalışmalar sürdürülmektedir.

Son zamanlarda ünlü sporcuları, sakatlanma sonrası kısa sürede iyileştiren bu tedavide hastadan alınan kan özel bir işlemden geçirilmektedir. Kanın plazma kısmı ayrıştırılmakta ve ayrıştırılan kanın bu kısmı ozonlanıp yeniden hastaya bölgesel olarak uygulanarak hedef bölgede hızla iyileşme sağlanmaktadır.

PRP, Başka Hangi Alanlarda Uygulanabilir?

–         Tendon(kiriş) yaralanmaları

–         Omuz ekleminin kronik tendinitleri

–         Aşil (topuk) tendon yaralanmaları

–         Tenisçi dirseği

–         Eklemlerde operasyon sonrası ağrı

–         Bağ yaralanmaları

–         Diz eklemi ve ayak bileği yaralanmaları

–         Kıkırdak sorunları (PRP uygulamasının kıkırdak kayıplarının iyileşme hızını ve iyileşme dokusunun kalitesini arttırdığı deneylerle gösterilmiştir)

–         Diz eklemi kireçlemesi ve aşınması

–         Menisküs yaralanması tamirinde

Tedavi Acı Verici mi? Ne Kadar Sürede Seans Tamamlanmaktadır?

Tedaviden sonra enjeksiyon yapılan bölgede çok hafif ağrı olabilir. Tedaviden sonra birkaç gün ağır spor faaliyetlerinden kaçınmak gerekir ancak günlük faaliyetlere devam edilebilir. İşlem yarım saat gibi kısa sürdüğünden öğlen tatilinde bile yaptırabilirsiniz.

Ozon Nedir?

Ozon, üç oksijen atomundan oluşan doğal bir gazdır. Yüksek enerjiye sahip güneş ışınlarının normal oksijen moleküllerine (O2) çarpmasıyla ortaya çıkan (O) atomlarının diğer O2 molekülleriyle birleşmesi sonucunda meydana gelir. Ozon gazı, oda sıcaklığında renksiz, kendine özgü kokusu olan bir gazdır. Yıldırım ve şimşek olayların görüldüğü doğa olaylarından sonra, oksijen gazının atmosferde güneş ışınlarıyla tepkimeye girmesi sonucu ozon gazı oluşur. Bu tür havalarda duyulan koku aslında ozonun kokusudur.

Ozonun İlk Adımları.

Ozon gazı, günümüzde popülerliğini yeni kazanmaya başlasa da, aslında köklü bir tarihi vardır. Ozon molekülü 1840 yılında Christian Schönbein tarafından bulunmuştur. 1856 yılında ameliyathane dezenfeksiyonunda, 1870 yılında; ilk defa kan yoluyla Dr. C. Lender Germany kullanmıştır. 1902 yılında; H. J. Clarke anemi, kanser, diyabet, influenza (grip) ve morfin zehirlenmelerinde kullandı. 1904 yılında; ozon suyu ve ozonlu yağın kullanımı Charles Marchand tarafından öne sürüldü. 1915 yılında 18 Dr. Albert Wolf, 1. Dünya Savaşında kangren ve yaraları ozonla tedavi etti.

1941 – Almanya’da II. Dünya savaşında, uzun saatler uçan pilotların uçuş sürelerini uzatmak için ozon aldıkları ve bu nedenle “Hitler Aşısı” olarak adlandırıldığı bilinmiştir.

Ozon Hangi Hastalıklarda Etkilidir?

– Dolaşım bozuklukları ve damar tıkanıklarında, yara ve yanık tedavilerinde, bağırsak hastalıklarında, (ülseratif kolit, crohn)

– Alzheimer, Parkinson, Demans gibi nörolojik hastalıklarda, ağrılı kas hastalıklarında, (kas tutulması ve travmalarda, bel ve boyun fıtıklarında), cilt ve saç hastalıklarında, detoks ve antiaging uygulamalarında, kanserde tedaviye destek amacıyla, zeka ve hafızanın güçlendirilmesinde, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde ve kronik yorgunluk sendromu ve stres tedavisinde kullanılır.

Ozon Hangi Yöntemlerle Uygulanır?

Majör Tedavi Uygulaması: Hastadan alınan bir miktar kanın ( 50 ml/ 100 ml), ozonlanarak tekrar damara verilmesidir.

Minör Tedavi Uygulaması: Hastadan alınan kanın ( 3 ml-5 ml) ozonlanarak kas içine yapılması işlemidir.

Kas İçine Ozon Enjeksiyonu

Rektal Ozon Uygulaması

Eklem İçi Ozon Uygulaması

Torbalama Yöntemi ile Ozon Uygulaması

Deri Altı Ozon Terapi Uygulaması

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.