Ramazan Burçlara Göre Beslenme

Ramazan ayı uzun-yaz günlerinde oruç tutmak zorlayabilir. Astroloji ve burçlara bakıldığında belki biraz kolaylaşabilir.
Filiz Yaşar Zorka
Astroloji Uzmanı
Ramazanda burçların genel özellikleri göz önüne alındığında bazı temel besin gruplarını sofralarda bulundurmak yararlı olacaktır.
Koç Burcu: Ateş elementinin öncü niteliğinde olan koç burcu, sportif özellikleri olan hareketli bir burçtur. Bu nedenle özellikle sahurda ihtiyacı olacak fazladan enerjiyi ona sağlıklı bir biçimde kazandıracak ceviz, kavrulmamış badem gibi besin maddelerine sofralarında yer verebilir. Kuruyemişlerin kavrulmamış ve tuzsuz olması gereklidir. Aksi takdirde susuzluk yapabilir.
Boğa Burcu: Toprak elementinin sabit niteliğinde olan boğa burcu, iştahlı bir burçtur. Gün boyu tokluk hissini sağlayacak bol lifli gıdaları sahurda tüketmesi yararlı olacaktır. Bulgur, kuru baklagiller, yulaf ezmesi, taze yeşil yapraklı sebzeler buna örnek olarak verilebilir.
İkizler Burcu: Hava elementinin değişkeni olan ikizler burcu, hareketli bir burçtur. Konuşmaktan hoşlanır. Bu nedenle sahurda özellikle bol bol sıvı tüketmelidir. Mümkün olduğu kadar kuru besinlerden ve kızartmalardan kaçınmalıdır. Soğuk ayran çorbası, haşlanmış etler, taze mevsim meyveleri ve bol bol da yeşillik tüketmesi gerekir.
Yengeç Burcu: Yengeç burcu, su elementinin öncü niteliğindendir. Yengeç burcu, besleme ve beslenme ile ilgilidir. Bu nedenle sofrasında tüm besin gruplarından öğeleri bulundurmalıdır. Besinlerindeki çeşitlilik onu mutlu eder. Mümkün olduğu kadar enerjisi yüksek rafine karbonhidratlardan kaçınmalıdır. Deniz ürünlerini sahurdan daha çok iftarda tercih etmelidir. Ekmek tercihini tam buğday ya da kepekli ekmekten yana kullanması gereklidir.
Aslan Burcu: Aslan burcu, ateş elementinin sabit niteliğindedir. Ziyafet sever. Bu nedenle sahur sofralarını sadeleştirmesi önerilebilir. Hayvansal kaynaklı proteine olan düşkünlüğünü ızgara beyaz et ile değiştirmelidir. Beyaz pirinç yerine bulgur pilavı geçmelidir. Taze sebzeleri daha çok tüketmelidir. Ağır yağlı besinlerden uzak durması gereklidir.
Başak Burcu: Başak burcu, toprak elementinin değişken niteliğindedir. Bol bol su içmelidir, patates, havuç, kereviz gibi sebzeleri tüketebilir. Sahur sofralarında peynirden uzak durması yararlı olur. Yoğurt tüketebilir.
Terazi Burcu: Terazi burcu hava elementinin öncü niteliğindedir. Terazi burcu, besinlerin sunuş şekline çok önem verir. Bu nedenle sahur sofralarında, besinlerin sunumu ve görünüşünden çok, besin değerlerini dikkate almalıdır. Protein tüketmeyi unutmamalıdır. Uykuya olan meyili yüzünden, sahuru atlamamalıdır.
Akrep Burcu: Akrep burcu su elementinin sabit niteliğindedir. Damak zevki çok gelişmiştir. Yemek yemekten keyif alır. Hem iftarda hem de sahurda mutlaka damak zevkine uygun besinler bulundurmalıdır. Besin çeşitliliği içinde porsiyonlarını küçük tutmalı ve her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmeye dikkat etmelidir.
Yay Burcu: Yay burcu ateş elementinin, değişken niteliğindedir. Tuz dengesine dikkat etmelidir. Bu nedenle yemek listesinden aşırı tuz ilave edilen kuruyemiş, peynir, turşu gibi besinleri çıkarmalıdır. Tatlı yerine kavun, karpuz gibi mevsim meyveleri tüketmelidir.
Oğlak Burcu: Toprak elementinin öncü niteliğindedir. Oğlak da iştahlı bir burçtur. Severek ve büyük porsiyonlar halinde yemek yer. Oğlak burcunun ramazan boyunca kalsiyum dengesini korumak için süt ürünlerini ve yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmesi tavsiye edilir.
Kova Burcu: Kova burcu, hava elementinin sabit niteliğindedir. Vücudundaki su ve tuz dengesini iyi ayarlayabilmesi gereklidir. Ter ile mineral kaybına karşı koyu renkli yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve avakado tüketmesi yararlı olacaktır.
Balık Burcu: Zaman zaman aşırı iştahsız zaman zaman da çok yemek yiyen balık burcu su elementinin değişken niteliğindedir. Sahur’da mutlaka sofrasında yoğurt gibi süt ürünü, protein ve zaytinyağlı sebze bulundurmalıdır. Taze fasülye, bamya gibi zeytin yağlı sebzeleri tüketmelidir. Enerji ihtiyacını dengelemek için kuru meyvelerden hazırlanmış hoşafları tercih edebilir.
Ramazan hepimiz için rahmet ayıdır. Umulur ki tövbe eder ve bağışlananlardan oluruz. Bu ramazanda hepimiz hoşgörümüzü koruyalım. Merhametli olalım. Sevgi ve saygı çerçevesinde hareket edelim. Zulmedenlerden olmayalım.
Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa “ben oruçluyum!” desin (ve ona bulaşmasın).
(Müslim, Sıyam 164, (1161))