28 Şubattaki Kitle Yer mi Değiştirdi?

28 Şubattaki Kitle Yer mi Değiştirdi?

28 Şubat’ta mağdur olan kesimler bugün güçlü, o gün güçlü olanları bugünün mağduru mu? AK Parti- MHP ilişkisinde ‘topal ördek’ hangisi? Siyaset Bilimci Doç. Dr. İsmet Akça siyasi tartışmaların nedenlerini-sonuçlarını-muhalefete düşen sorumlulukları anlattı.

Meclis’te kan dökülmesi, Dilruba olayı, emekli-çiftçi-işçinin meydanlarda ‘geçinemiyoruz’ sesleri, Yap-İşlet-Devret projelerindeki yolsuzluk iddiaları 28 Şubat öncesi toplumun mağduriyetine karşı AK Parti’nin 3 Y’si “Yasaklar, Yoksulluk, Yolsuzluk” söylemleri ile iktidara getiren kesim tarafından sorgulanır hale mi geldi?

AK Parti’nin iktidara gelirken 3Y “Yasaklar, Yoksulluk, Yolsuzluk” söylemine karşın son zamanlarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararının okunmaması, İzmir’de halk röportajı sonrası Dilruba Y’nin tutuklanması, emekli-çiftçi-işçinin meydanlarda ‘Geçinemiyoruz’ seslerinin yükselmesi, Yap-İşlet-Devlet projelerinde yolsuzluk iddialarının ortaya atılması ile toplumda “28 Şubattaki Kitlesi Yer mi Değiştirdi?” sorusu oluştu? Siyaset Bilimci Doç. Dr. İsmet Akça, “Bir otoriter rejimden diğer bir otoriter rejime geçiş yaşanıyor” dedi.

Toplum özgürlüğüne karşı ‘deli gömleği’ giymeyi ret ediyor…

Yoğun Türkiye gündeminin ilk sırasındaki şiddet ve ekonomi sürekli yer değiştiriyor. Meclis, futbol, hayvan, kadın demeden toplumda artış gösteren olayları Siyaset Bilimci Doç. Dr. İsmet Akça değerlendirdi. Akça tabloyu şöyle açıkladı:

“Toplumda yaşanan adaletsizlikler bir enerji birikmesine neden oluyor. Kutuplaşma siyaseti ile iktidar gücünü elinde tutmaya çalışan kesimin karşısında artık; en alt tabanda bulaşan geniş bir insan topluluğu var. Sokak hayvanları, eğitim, ekonomik kriz, Dilruba olayı, artan şiddet artık siyasi görüş farkındalığını ortadan kaldıran alt zeminde bulaşan grubu oluşturdu. Toplum özgürlüğüne karşı kendisine giydirilmeye çalışılan ‘Deli Gömleği’ni giymeyi red ediyor. ‘Hayır’ diyor…

Can Atalay olayı semboliktir

Can Atalay’ın Hatay halkının oyları ile milletvekili seçilmesi, Anayasa Mahkemesi’nin üç kararına rağmen milletvekilliğinin iade edilmemesi, Meclis’te yaşanan şiddet karşı toplum tepki vermeye başladı. Adaletsizlik duygusu beraberinde değişim isteğini getirdi. Tepkiler baskı ile susturulmaya çalışılsa da bu aksi tepkiye neden oluyor. Can Atalay ile artık Türkiye’deki rejimin yaşadığı büyük kriz ortaya çıktı.

AK Parti- MHP ilişkisinde topal ördek kim?

AK parti bugünkü seçim sistemine artık iki ayağa sahip değil. Bir ayağı eksik. Bu nedenle 40+1 istiyor. Ancak MHP 50+1 ile iktidar olmadan elde ettiği bu gücü kaybetmek istemiyor. Dolayısıyla hükümet partisi olan AK Parti iktidarda kalmak için bir ayağa daha ihtiyaç duyuyor. Onun içinde başka partilerden transfer yapıyor, ittifak ortaklığı kuruyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.