Bağışıklık Güçlendiren Gıda
Meyve, sebze, bitkilerin bağışıklık sistemini destekleyen gıdalardır. Mevsim değişikliği ile birlikte sıklıkta görülen soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak için alınacak ilk önlem vücudun kendi savunma sistemini desteklemek ve direncini arttırmaktan geçer.
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Bitki Araştırma Danışmanı
Meyve-sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için bazı önlemlerin alınması büyük önem taşır.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma taktikleri arasında ilk sırada hijyen gelirken uzmanlar vücudun kendi savunma sistemini desteklemenin de önemli olduğunu belirtilir. Doğru ve yeterli beslenememe, pişirme teknikleri gibi nedenlerle bu besinlerden yeteri bileşenlerin alınamıyor. Bu bileşenleri doğrudan almanın en etkin yolu ise uygun dozda karışımlar ve kombinasyonlar sunan gıda takviyeleri kullanmaktan geçer.
Pişirme teknikleri, yetersiz miktarda tüketim ve dengesiz beslenme ile sebze ve meyvelerden bağışıklık sistemini desteklemek için gerekli bileşenleri almak her zaman mümkün olmuyor. Bu nedenle en akılcı yaklaşım bağışıklık sistemini desteklemek için yararlı olabilecek bileşenleri belirli miktarlarda vücudumuza sağlayabilecek besin desteklerinin kullanılmasıdır.
Vücudun savunma sistemini desteklemeye yardımcı olarak bilinmesine rağmen bitkilerin yeterince ya da fayda edecek şekilde tüketilmelidir. Her bitkinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinin ayrı olduğunu ancak birçok farklı bitkinin aynı anda kullanılmasının doğru olmadığı belirtilir.
Bağışıklık sistemi üzerinde farklı şekillerde etkili olduğu bilimsel araştırmalarla desteklenen bir kaç bitkisel bileşenin akılcı doz ayarlamaları ile bir araya getirildiği gıda karışımlarının kullanılması, daha kapsamlı bir koruyuculuk ve etkinlik sağlayabilmesi bakımından önemlidir.
Destekleyici en iyi gıda takviyesi karışımlarının ise virüsler üzerinde etkili olduğu bilinen geven, bağışıklık üzerindeki etkisiyle bilinen çörek otu, enfeksiyon şiddetini azaltmasıyla bilinen sarımsak ve ekinezya kombinasyonudur.