Göz İçin Besin Listesi

Göz İçin Besin Listesi

Gözleri korumak için en kolay yolu doğal besinlerden geçiyor.Çevresel faktörler, genetik özellikler ve ilerleyen yaş ile birlikte göz sağlığında çeşitli sorunlar karşımıza çıkıyor. 

Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan
Göz Hastalıkları Uzmanı

Göz sağlığı için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minareler geliyor.

Uzmanlar, ağızdan hap olarak alınan vitaminlerin vücutta birikerek bazı hastalıklara yol açtığının altını çiziyor. Bunlardan en önemlisi, beyin etrafındaki sıvının artışı ve göz sinirine bu sıvının yaptığı basınç ile görme kaybının meydana gelmesidir.

Göz sağlığı için yenilmesi gereken besinler;
A vitamininin bolca bulunduğu besinlerin başında süt ürünleri ve tüm kırmızı, yeşil, turuncu meyve ve sebzeler gelmektedir. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu (sarı nokta) ve katarakt oluşumunu geciktirdiğini bilinmektedir.
E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındık günün her saatinde rahatlıkla tüketebilecek besinler arasında yer alırken, ayrıca makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitaminin oldukça etkilidir.

Göz Sağlığı İçin Sofralarımızdan Eksik Etmeyeceğimiz Besin Listesi
Ispanak : Göz sağlığı için mucizevî etkileri olan ıspanak, içerdiği lutein ve zeaxanthin adlı doğal antibiyotikler ile görme bozukluklarına karşı etkili olmaktadır. Aynı zamanda yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da gözlerimizi korurken doğal güneş gözlüğü olarak güneşten gelen zararlı mavi dalgaları da filtrelemektedir.
Patates: Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında A vitamini açısından zengin bir besin olan patatesin ise katarakt riskini düşürebileceği gözlemlenmiştir. Buğday ise özünde bulunan E vitamini ile yaşa bağlı göz bozulmalarını önleyip tıpkı patates gibi katarakt riskini azaltmaktadır.
Somon: Retina ve gözün dış bölümünde bulunan önemli bir yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken vitaminlerdendir. Dokosaheksaenoik asit daha çok somon, uskumru, sardalye gibi soğuk su balıklarında bulunmaktadır.
Kırmızı ve Yeşil Biber: Kırmızı ve yeşil biber ile turunçgiller de C vitamini açısından zengin olan besinlerdendir. Diyabet hastalarının gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almaları gerekmektedir. Çünkü C vitamini şeker hastalığının sinirler ve damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bırakacağı hasarı önlemektedir.
Ayçiçeği Çekirdeği, Badem ve Fındık: E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitamini oldukça etkilidir.
Tüm bu besinlerin, insan vücudunun en güzel organlarından biri olan gözlerimiz için birer sağlık deposu olarak sofralarımızdan eksik edilmemesi gerekir. Göz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda ise kişinin, teşhis ve tedavi sürecini en kısa sürede başlatması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.