Kelle Paça Çorbası mı, Kollajen Peptit mi?

02.06.2018
10.691
Kelle Paça Çorbası mı, Kollajen Peptit mi?

Eklem ve kıkırdak sağlığı konusunda geleneksel tedavi ile bilim karşı karşıya geldi: Kelle paça çorbası mı, kollajen peptit mi? İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Aksoy konuya son noktayı koydu: “Kelle paça çorbasında tabi ki kollajen var. Ama bu kollajeni mide asidi parçalar. Bilimsel çalışmalar sonrasında görüldü ki eklem ve kıkırdağın ilacı; Morina Balığının derisinde bulunan kollajen peptitler.”

————————

Ülkemizde geleneksel tedavi yöntemleri çoğu kişi için ilk çare olarak uygulanır. Bu gelenek eklem ve kıkırdak sağlığı konusunda bilim ve geleneksel tedavi yöntemlerini karşı karşıya getirdi: Kelle paça çorbası mı, kollajen peptit mi?

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Aksoy eklem ve kıkırdak sağlığının çözümünün kollajen peptitler olduğunu açıkladı. Sözlerine şöyle açıklık getirdi:

“Anadolu’da eskiden beri kemik kırığı, bağlarda bir sorun yaşandığında hızlı iyileşmesi için paça çorbası içirilir. Paçanın içinde kollajen vardır. Paçanın içindeki kollajeni mide asidimiz parçalar. Eğer çok fazla miktarda paça çorbası içerseniz belki eklemleriniz biraz daha iyi olur ama karaciğer ya da böbrekten gidersiniz. Mide asidinden etkilenmemesi için çok özel yapılar, dayanıklı yapılar oluşturmak lazım. Bilim boş durmuyor. Özellikle doğada insanda yararlı olabilecek kollajenler var. Bu kollajenlerin bir kısmı aktif peptitlerdir. Morina Balığından çok özel yöntemlerle elde edilen bir kollajenin yapılan çalışmalarda aktif kollajen olduğu ispatlandı. Bioaktif kollajen, bioaktif peptit yani eklemde iş yapan, çimento görevi gören bir kollajen peptittir.

Pettiler ne işe yarar?

Peptit dediğimiz şey aminoasitlerinden oluşur. Bu aminoasitler birtakım bağları kullanarak daha uzun zincirler oluşturur. Bu uzun zincirlerde birbirlerine tutunacak başka ara maddeleri oluşturarak eklem veya bağ dokusunu yapışkan olmayan son derece kaygan ama büyük yüklere dirençli olan yapıyı oluşturur.

Kollajen peptit bu yapıyı oluşturan moleküler yapının adıdır. Arada ip gibi bağlar vardır. Bu bağlar bozulduğunda bu taşlar düşer ve darmaduman olur. İşte sadece bu taşları değil bunları bağlayan elemanlara da önem vermek lazım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.