Kontrol Sende Cevabı Gende
Meme ve yumurtalık kanserleri riski taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilecek için Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, toplumu bilgilendirmek amacıyla “Kontrol Sende Cevabı Gende” internet platformunu hayata geçirdi. Oyuncu-heykeltıraş Arzum Onan’ın da elçiliğini yaptığı proje kapsamında yayına alınan cevabigende.com adresinde yer alan anketlerle kadınlar meme ve yumurtalık kanseri risk faktörlerine sahip olup olmadıklarını öğrenebiliyor.
—–
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), tüm dünyada en sık görülen, ölümcül kanser çeşitleri arasında yer alan meme ve yumurtalık kanserlerine karşı farkındalığı artırmak için oyuncu-heykeltıraş Arzum Onan’ın elçiliğinde “Kontrol Sende Cevabı Gende” platformunu hayata geçirdi. Sitede her iki kansere dair belirti, risk faktörleri, yaygınlık gibi yararlı bilgilerin yanı sıra sıkça yöneltilen soruların yanıtları da yer alıyor.
Dünyada en sık teşhis edilen meme kanseri
Her 7 kadından yaklaşık birine yaşamları boyunca meme kanseri teşhisi konuyor. Meme kanseri, erken aşamada tespit edildiğinde iyileşme şansı yüksek. Bu nedenle, kadınların memelerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmeleri, değişiklik halinde hekime muayene ettirmeleri büyük önem taşır.
Yumurtalık kanseri ölümcül
Dünyada kadınlarda en sık görülen 7. kanser ve yılda 314 bin kadına yumurtalık kanseri tanısı koyuluyor. Gelişmiş ülkelerde her 100 bin kadının 7’sinde, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde ise 6’sında yumurtalık kanseri görülüyor. Yumurtalık kanserlerinin en önemli özelliği bunların yüzde 70-75’inin tanı koyulduğu zaman ileri evrelerde olması. Üreme organı kanserleri içinde en ölümcül olanı ve ölümlerin yarısından fazlası bu hastalığa bağlı.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, “Çalışmalar 50 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının, 50 yaş altında olan kadınlardan 4 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ailede birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kişilerde, meme kanserine yakalanma olasılığı, ailesinde meme kanseri olmayan kadınlara göre 2 kat daha fazla. Rakamların da gösterdiği üzere Türkiye ve dünya için büyük sağlık problemi oluşturan meme kanseriyle mücadele kritik önemde. Içeriyor” dedi.
Yumurtalık kanseri geç fark edilir
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu “Vücuttaki her hücrenin düzenli çoğalma-bölünme düzeni var. Bu bölünme düzeni hücrelerin genetik kontrolü altında. Çeşitli nedenler ile bölünmeyi önleyen genlerin etkisinin azalması ve bölünmeyi artıran genlerin etkisinin artması hücrelerin kısa zamanda çok sayıda kontrolsüz çoğalmasına neden olur. Kontrolsüz çoğalma sonunda tümöre ait kitleler meydana gelir ve kaynaklandığı organın yapısını bozar. Bu durum kanser olarak tanımlanır. Yumurtalık kanseri dünyada kadınlarda en sık görülen 7. ve en çok ölüme neden arasında ise 8. sırada. Dünyada yılda 314 bin kadına yumurtalık kanseri tanısı koyuluyor, bu kadınların 207 bini bu hastalıktan dolayı ölüyor. Peki bu konuda ne yapabiliriz? Burada ilk iş elbette kadınlara düşüyor: Kontrolü ele almak” şeklinde konuştu.
Tüm kadınları platforma davet ediyorum
Oyuncu ve heykeltıraş Arzum Onan da konuyla ilgili şunları söyledi: “Dünya çapında sayısız kadın ve ailenin hayatını etkileyen meme-yumurtalık kanserlerine karşı ortak mücadelemize umut olacak önemli bir adım olarak görüyorum. Bu platformdaki verilerin her biri sadece sayılardan ibaret değil. Bir anne, bir kız, bir kız kardeş, arkadaş, hala, teyze… Her rakam bir yaşamı temsil ediyor.”
Meme ve yumurtalık kanserine sebep olabilecek risk faktörlerini ve bu faktörlerden hangilerine sahip olduğunuzu öğrenebileceğiniz platforma www.cevabigende.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.