Marmara Denizinde Yüzülür mü, Balık-Midye Yenilir mi?

Marmara Denizinde Yüzülür mü, Balık-Midye Yenilir mi?

Bitki ve mikroorganizmaların Marmara Denizi yüzeyinde oluşturduğu “Müsilaj” (kalın yapışkan madde) ile oluşan kirlilik ile birlikte ‘denize girilir mi, balık-midye gibi ürünler tüketilir mi’ gibi sorular gündeme geldi. Uzmanlar bunun gibi soruların yanıtlanması için ekolojik analiz yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

Dr. Sultan Mehtap Büyüker

Farmasötik Toksikoloji Uzmanı

Deniz salyası olarak da bilinen Müsilaj bitki-mikroorganizmaların oluşturmuş olduğu kalın yapışkan maddedir. Aslında Marmara’da bu sorun uzun zaman önce oluştu. Biyolojik-kimyasal ortam, deniz ısısının artması-gereğinden fazla kirlenmesi, hareketinin azalması gibi faktörler müsilaj oluşum nedenleri arasındadır.

Merak edilen soruların cevapları analiz ile verilebilir

‘Denize girebilir mi, balık ve midye gibi deniz ürünler tüketebilir mi’ gibi soruların cevabını verebilmek için öncelikle müsilaj olan bölgelerden, deniz suyu ve müsilajdan örnekler alınarak ekolojik analizler yapılması gerekiyor.

Evsel ve endüstriyel atıklar kirlilik oluşturur

Toksisite dışında müsilaj deniz kirliliğine bağlı olarak oluşur. Evsel ve endüstriyel atıkların denize boşaltılması zamanla bu kirliliği oluşturdu. Şu anda ciddi anlamda ekolojik tahribat yaşanıyor. Bunun sonucu olarak canlılar yaşayamadıkları ortamı terk eder ya da ölür. Çürüme-bozulmaya bağlı olarak net bir cevabı ancak mikrobiyolojik-toksikolojik analizler yapıldıktan sonra söylenebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Hergün güncellenen haberleri ve birbirinden özel yazarları ile takipçilerine çok özel bir dünyanın kapılarını aralayan SAGLİKVEYASAMDERGİSİ.com.tr, internette dergi standartlarında takipçilerine sağlıklı yaşamın renklerini sunuyor. Sağlıklı Yaşamın Pusulası’ olan www.saglikveyasamdergisi.com.tr sitesi Sağlık & Yaşam Dergisi’nin yazılı basındaki başarısının sanal ortamdaki en büyük destekçisidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.