Mor Nokta ile Epilepsi Mücadelesi

Dünya Epilepsi Farkındalık Günü önemiyle anlamlı bir çalışmayı hayata geçiren Sanovel, Mor Nokta projesiyle 81 ilde epilepsi farkındalığına dikkat çekmeyi hedefliyor.
—
Dünya genelinde yaklaşık 50 milyon epilepsi hastasının varlığına işaret eden ve farkındalık alarmı veren Mor Nokta projesine Türkiye’nin dört bir yanından katılım bekleniyor.
Epilepsiyle ilgili ciddi önyargıların olduğuna ve hastalığın yeterince anlaşılmadığına dikkat çeken Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş, “Epilepsi, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’ini etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 800-850 bin epilepsi hastası olduğu tahmin ediliyor. Hastalık, erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta görülüyor. Epilepsi nöbetleri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte, çocukluk ve yaşlılık döneminde daha sık görülüyor. Epilepsinin, hastaların yaşamında neden olduğu olumsuzluklar göz ardı edilemez. Hastalar, günümüzde hala nöbetlerin yol açtığı risklerin yanı sıra toplumsal önyargılarla ve damgalanma ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu sebeple hastalığın doğru yönetimi kadar epilepsiye yönelik toplumsal bilinçlendirme çalışmaları da hastaların yaşam kalitesini artırmada önemli bir rol oynuyor” dedi.
Epilepsi nöbetlerini tetikleyebilen faktörler:
- Uykusuzluk
- Stres
- Alkol ve madde kullanımı
- Parlak ışıklar
- Hormonal değişiklikler
Alınabilecek önlemler:
- Düzenli uyku alışkanlığı edinmek
- Stres yönetimi teknikleri kullanmak
- Alkol ve uyarıcı maddelerden kaçınmak
- Fotosensitif epilepsisi olanlar için önlemler almak
- Sağlıklı yaşam tarzı benimsemek
- Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve yeterli sıvı almak









