Ne Grip Ne Covid Bu Süper Enfeksiyon

Ne Grip Ne Covid Bu Süper Enfeksiyon

Soğuklarla birlikte çok sayıda kişiyi etkisi altına alan grip, zatürre vakalarıyla hastane acilleri dolup taşıyor. Şu andaki virüsün klinik olarak ayırt edilmesi zor. Yatağa düşürecek kadar hasta etmeyen ama iş ortamı veya evde ayakta durdukça yoran hastalık ne grip ne Covid bu süper enfeksiyon olarak tanımlanabilir.

Prof. Dr. Şevket Özkaya

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Ne Covid ne grip olarak tanımlanan süper enfeksiyon yatağa düşürmeden hasta eden iş ya da evde yorgunluk veren bir tablo.

Covid salgını öncesi hasta etmeyecek düzeyde alınan grip-solunum yolları etkileyen virüsler artık daha kolay hasta etmeye başladı. Yani hastalığa yakalanma eşik değeri düştü. Üç yıldır subklinik adı verilen bir virüs yükü oluştu.

Laboratuvar olarak Covid testlerinin büyük kısmının negatif olması Covid olmadığını göstermez. Klinik olarak; grip virüsü normalde 2-3 gün sürer, bulaştırıcılığı bir iki günde biterdi. Şimdi ise evde biri hasta olduğunda, 1 hafta 10 gün içinde tüm ev halkı hastalanıyor ve günlerce sürüyor.

“Süper enfeksiyon” da bağışıklık sisteminin önemi nedir?

Covid19 diğer virüslere karşı bağışıklığı da olumsuz etkiler. Bağışıklık sistemini ele geçirmiş durumda. Çünkü iki yıl çok izole bir hayat sürüldü. Maske-temizliğe o kadar özen gösterdik ki üç yılda vücut mikroplarla savaşma yetisini unuttu. Bundan sonra alınacak en akılcı önlem; halsizlik, eklem ağrıları ve ateş şikayetleri olduğunda iki gün dinlenmek, izole olmak.

Salgın başladığında bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini başta olmak üzere vitamin tüketim çılgınlığı yaşandı. Ancak bunun virüse hiçbir faydası olmaz. Normal beslenme, bol sıvı, günlük yeterli meyve-sebze tüketimi yeterlidir. Ekstra bağışıklık sistemini güçlendirecek bir şey kullanmaya gerek yok, temel olan vücudu yormadan, mümkün olduğunca dinlenmektir.

“Süper enfeksiyon”a yakalanan bir çocuk ve yetişkinde tedavi nasıl olmalı?

Çocuklar bu hastalıkta bir nebze de olsa daha şanslı. Ateş, kusma ve halsizlik üç gün sürüyor. Ciğerlerine inmesi halinde öksürük, hırıltılı başlıyor. Çocuklardaki şikayetler üzücü elbette ama ciddi bir hastalık oluşturmaz. Çocuklarda şu an bronşit, astım yaygın olarak görülüyor. Çocuklar ne hissettiklerini tam olarak ifade edemediği için doktor tedavisi şarttır. Esas sorunu anne babalar yaşar. Hem şikayetler çok uzar hem de ev-iş kalitesini etkiler. Ama neyse ki ciddi akciğer tutulumu artık eskisi gibi değil.

“Süper enfeksiyon” dan nasıl korunacağız?

Maskeye geri dönme zamanı geldi, temel koruma maske-mesafedir. Evde takmaya gerek olmasa da toplu yerler özellikle de toplu taşımada mutlaka maske takılmalıdır. Ayrıca grip aşısını 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan, risk altındaki sağlık çalışanları yaptırmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.