Orman Yangınlarındaki Gerçek Sorunlar
Türkiye’de son 20 yılda artan ve bundan sonra da artamaya devam edecek olan orman yangınlarına ilişkin Prof. Dr. Doğanay Tolunay uyardı: “Toplumdaki siyasallaşma gerçek soruların sorulmasını engelliyor. Sorun yangın uçaklarının sayısı değil. Vurdumduymazlıktan vazgeçilmeli. Kurumların ortak çalışması lazım”
—-
Prof. Dr. Doğanay Tolunay özellikle 2021 yılındaki büyük orman yangınları sonrası ülkemizdeki tartışma konularının ilk sırasında yer alan yangın uçaklarının sayısından önce sorulması gereken çok daha önemli sorunların olduğuna dikkat çekti ve “Kurumların ortak çalışması gerek. Siyasileşme nedeniyle gerçek nedenleri masaya yatıramıyoruz” dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fak. Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay bireysel-yönetimsel bilinçlenmeye dikkat çekerek, orman yangınları hakkında şu bilgileri verdi:
“Baktığımızda toplumda afet kültürü olmadığını görüyoruz. Afetin siyaseti olmaz. 2021 sonrası siyasi görüşler sorularak yapılan ankette muhalefete yakın olanların otel yapmak için, hükümette yakın olanların ise teröristlerin yaktığını söylüyor. Bu da bize toplumdaki siyasallaşmanın afet sırasında gerçek sorunların görülmesini engellediğini gösteriyor. Yangın söndürme uçak sayısı 1000 tane olsa bile bu sorunlar görülmezse sonuç elde edilemez.
Yangınlarımız giderek artacak
Yangınlarda bizim anlatmaya çalıştığımız en önemli konulardan biri yangınlarımız giderek artıyor, artmaya da devam edecek. 90’lı yıllarda ortalama bin 500 iken şimdi iki bin 200’lere ulaştı. Bazı yıllar üç bin 500 yangın çıkıyor. Yangın çıkış nedenlerini incelediğinizde o kadar garipsenecek nedenler var ki, çoğu da önlenebilir. Anız yakmak yasak, ormanlara girmek yasak, yasak olmasına rağmen ormanda nasıl mangal yapılıyor aynı anız yangının da olduğu gibi? Türkiye’de son yıllarda orman içinde o kadar fazla ormancılık dışında uygulamalara izin verildi ki maden, yol, HES ve GES, güneş panelleri…
Elektrikteki özelleştirme sonrası bunların bakımlarının yapılmadığı biliniyor. Alt yapılar yetersizlikleri sonrası yazlık alanlarda trafo patlamasına yaşanıyor. Trafoların çoğu orman içinde yapılıyor.
Sayısı çok ama orman mühendisi kadrolarının çoğu boş…
Türkiye’de orman mühendisi sayısı çok fazla. Orman Bakanlığının maliye tahsisli kadrolarının yarısı boş. Teknik personel sayısının yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Ancak çoğunlukla sözleşmeli ve az alınmaya çalıştırılıyor. Özelleştirme ile çoğu iş dışarıdan yaptırılır hale geldi.
Yılda ortalama 200 bin dönüm üzerinde alan yanıyor…
Ekonomik kaybından öte orman yangınlarının ekolojik sonuçlarının araştırılması gerekiyor. Yangın sırasında toz, kül insan sağlığı, İzmir’de sel riski var, Gediz deltası bu küllerden nasıl etkileyecek?
Yangın sonrası aceleye gerek yok
Ağaçlandırma kampanyası düzenlenmeden ormancılara güvenelim, orman bakanlığına baskı oluşturulması lazım.
Uçak sayısından önemli olan sorunlar var
Sorun burada uçak ya da helikopter sayısı değil öncesinde yapılması gerekenler var.
Afet öncesi işler yapılmıyor
Orman haftası sonrası ne yapılıyor
Köy ve mahalleliye yangın eğitimi verilmiyor
Orman içindeki otellere yangın denetimi yapılıyor mu?
Yol kenarlarındaki otların biçilmesi
Elektrik şirketleri kontrol ediliyor mu?
Yangın risk haritası yok…