Ramazanda Ağız Kokusu Sorunu

Ramazanda Ağız Kokusu Sorunu

Ramazan ayında değişen beslenme rutiniyle birlikte gelen uzun süreli açlık, ağız kokusuna sebep olabilir. Oruç tutarken ağız temizliğine önem vermek, sağlık açısından da büyük önem taşır. Uzmanlar sahurda dişlerin mutlaka fırçalanması, dilin temizlenmesi ve ağız gargaralarının kullanılması öneriliyor.

Dr. Güzin Kırsaçlıoğlu

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı

Ağız kokusu, Ramazan ayında daha fazla yaşanabilir. Ağız kokusu açlık, diş taşları ya da çürükleri gibi problemleri sonucu oluşabileceği için bir diş hekimine danışılması önerilir. Ayrıca gün içerisinde dişler fırçalanmadığı ve sıvı tüketimi olmadığından dolayı da diş plağı oluşumuna neden olan tükürük mineral ve gıda artıkları diş yüzeyine kolayca çökebilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından sahurda dişlerin mutlaka fırçalanması önerilir.

Sahurdaki ağız temizliği tüm gün koruma sağlar

Beslenme, ağız ve dişlerde başlar. Sahurda özellikle uyku ortasında yapılan beslenmenin ardından dişleri fırçalamak eziyetli gelse de oldukça önemli. Unutmamak gerekir ki sahurda yapılan diş temizliği dişlerin bütün gün korumasını sağlar. Bu nedenle özellikle dilin pütürlü yüzeyindeki gıdaların fırçalanması gerekir. Dişlerin tamamının temizliğinin yanı sıra diş aralarının temizliği de oldukça önemli. Diş aralarının temizliğinde diş ipleri, diş ara yüz duşları kullanılabilir.

Elektronik aletlerin kullanımından hoşlanan, elektrikli fırça ve ağız duşları ile de bakım yapılabilir. Ağız bakımının olmazsa olmazları arasında yer alan ağız gargaraları, dişlerin etrafında antibakteriyel alan oluşturarak kokunun oluşmasını engeller. Ramazan ayında ağız kokusu fizyolojik olarak ortaya çıkar, çünkü açlık onu tetikler. Bu doğaldır ama diş taşları ya da çürüğünden kaynaklanan koku oldukça yoğun-rahatsız edici olabilir. Bu nedenle çevreye karşı sıkıntı yaşamamak adına yoğun yaşanan ağız kokusu mutlaka bir diş hekimine danışılarak çözümlenmeli. Çünkü ağız kokusu çürük ya da dişeti probleminin habercisi olabildiğinden ihmal edilmemelidir.

Antibakterial etkisiyle yeşil çay iftar ile sahur arasında tüketilebilir. Ağız kuruluğu var ise sahurdan sonra ağız bakımını yapıp yatmadan önce, özel enzimler içeren suni tükürük destekleme jeli kullanmak gerekir. Bu jeller ağız kuruluğunu rahatlatırken aynı zamanda dişlerin ve dişeti dokusunun üzerinde koruyucu tabaka oluşturur. Unutmamak gerekir ki ibadeti yerine getirirken ömür boyu ağızda hizmet etmesi gereken dişlerin korunması da ihmal edilmemeli ve ağız kokusu ile çevreye zarar vermemelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.