google.com, pub-2571312230047356, DIRECT, f08c47fec0942fa0 gtag("event", "ad_impression", {query_id: "CMz26sa46Y8DFdRrkQUd_t8rsQ", send_to: "G-97YMFGXZ6F"})

Sağlıklı ve Hafif Bir Başlangıç İçin..  

Sağlıklı ve Hafif Bir Başlangıç İçin..   

 

2015’e nasıl veda edeceğimiz ve yılbaşı gecesini nasıl geçireceğimiz sohbetlerimizin ortak noktası haline gelmiş olabilir. Eski yılı acısıyla, tatlısıyla uğurlayacağımız bugünlerde yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak için ise yılbaşı menünüze dikkat…

Uzman Diyetisyen Gülçin Ergazi

Yılbaşı akşamı fazla miktarda ve çeşitte besinler yeneceği ve alkol alınacağı düşüncesi ile gündüz aç kalmak en büyük hatadır. Oysa bu güzel güne keyifli bir kahvaltıyla başlanmalı… Süt-müsli, tost veya peynir, yumurta, esmer ekmek, domates-salatalıktan oluşan kahvaltı menüsü iyi bir seçim olur. Sonrasında da çorba, sebze, salata, yoğurt, 1-2 dilim ekmekten oluşan hafif bir öğle öğününü tercih edebilirsiniz. Ayran, sütlü tatlı, 1-2 porsiyon meyve gibi minik bir ara öğün de ilerleyen saatlerde yeterlidir. Gündüz uygulanan bu beslenme şekli ile kan şekeri dengesi sağlanarak akşam yemeği saatinde çok acıkma engellenir ve fazla yemenin önüne geçilmiş olur.

Yılbaşı sofranız hem sağlıklı, hem doyurucu olabilir

Yılbaşı akşamı için sağlıklı beslenmek aç kalmak anlamına gelmez ancak çeşidin çok fazla olmaması tüketimi azaltmaya yardımcı olur.

*Yoğun ve yağlı sos içermeyen et yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar, meze olacaksa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç, kereviz, kısır ve piyaz gibi besinler tercih edilmelidir.

* Yağ – kolesterol, nitrit-nitrat miktarı çok yüksek olduğundan şarküteri ürünleri yılbaşı sofralarında tercih edilmemelidir ya da tüketimi minimum düzeyde tutulmalıdır.

* Pilav, makarna, börek, ekmek, kestane, patlamış mısır gibi besinler aşırı tüketilmemelidir.

* Tatlı tüketilmek isteniyorsa kalorisi ve yağ içeriği yüksek olan şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü-meyveli tatlılar ile küçük bir yılbaşı pastası yemekten sonra ara öğün olarak tüketilebilir.

* Kuruyemişlerin yağ miktarı, tuzu ve kalorisi yüksek olduğundan tüketim miktarı bir avuç ölçüyü geçmemelidir.

* Özellikle yavaş yavaş ve azar azar yemek hem porsiyon kontrolü sağlayarak daha az besin tüketilmesini sağlar hem de hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunları engelleyerek sindirime yardımcı olur.

* Yemek ve alkol fazlalığı ertesi gün sindirim problemlerine yol açabilir.  Bu yüzden alkolü kadınlar için en fazla 2 kadeh, erkekler için de 3 kadeh ile sınırlamak faydalı olacaktır.

Yeni yılın ilk günü nasıl beslenmeli?

Ertesi gün su tüketimi artırılmalıdır. Su dışında çay ve kahve içmek yerine bitki çayları, taze meyve suları, sade soda ve ayran da tercih edilebilecek sıvılar arasındadır. Böylece toksinlerin atımı hızlanır ve besinlerin sindirimi kolaylaşır. Yılbaşı sonrası daha hafif beslenmek (çorba, sebze, meyve, yoğurt ve ayran gibi gıdalarla) hem kilo kontrolünü kolaylaştırır hem de sindirim için faydalıdır. 2016’ya sağlıklı ve hafif bir başlangıç yapmanız dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.