Yazın Böbrek Dikkat İster

Yazın Böbrek Dikkat İster

Yazın yeterli miktarda sıvı tüketilmediğinde böbrek rahatsızlıkları yaşanabilir. Terleme sebebi ile vücut daha fazla su ve sıvı ihtiyacı duyar.

Op. Dr. Eyüp Coşar

Üroloji Uzmanı

Yazın böbrek sağlığı için su ve sıvı ihtiyacı artar. Vücutta oluşan veya vücuda giren atık ve zararlı maddelerin idrarla atılmasını sağlayan böbreklerde az sıvı tüketiminden dolayı kalsiyum, sodyum, ürik asit birikerek kristalleşir ve böbrek taşı oluşur.

Böbrek Taşları Oluşumunda Atık Maddelerin Atılamaması Önemli Rol Oynuyor…

Böbrek taşının yetersiz sıvı alımı, genetik faktörler, tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları, bazı bağırsak hastalık-ameliyatları, metabolik rahatsızlıklar, idrarda kalsiyum, sistin, ürik asit ve oksalat miktarının fazla olması, beslenme alışkanlıkları gibi birçok farklı nedenden oluşabilir. Yaz aylarında terleme sebebiyle yaşanan sıvı kaybının giderilmemesi durumunda böbrek rahatsızlıklarının kaçınılmaz olur. İhtiyaç duyulan sıvının alınmamasından dolayı vücutta biriken atıkların idrar yoluyla dışarı atılamaz ve özellikle kalsiyum, fosfat gibi bazı minerallerin kristalleşmesi böbrek taşı oluşumunu tetikler.

Böbrek Taşı Belirtileri Bulunduğu Yere ve Büyüklüğüne Göre Değişir…

Böbrek taşları durdukları yerde ağrıya neden olmaz fakat idrar yolunda hareket etmeye başladığında büyük bir ağrıya, bulantı ve kusmaya sebep olur. Böbrek ağrısı kasığa doğru yayılan, nöbetli, kişiye acı veren, kanamaya neden olacak tehlikeli bir ağrıdır. Taş hareket ettiğinde ve kasılmalar meydana geldiğinde böbrek ağrısı ataklarının yaşanır. Ayrıca böbrek taşları bazen belirti hissettirmeden, böbreğe geri dönüşü olmayan zararlar verinceye kadar büyüyebilir, böbrek taşı hastalarında bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon yaşama ihtimalinin yüksektir.

Yaz Sıcakları Böbrek Taşı Üzerinde Etkili…

Yaz sıcaklarında fazla hareket edilmesi, terleme gibi sebeplerle vücut çok fazla su kaybeder. Dengenin sağlanması ve böbreklerin sağlıklı çalışması için vücudun ihtiyacı olan su ve sıvının tüketilmesi gerekir. Günde 2-3 litre su alınmaması durumunda böbrekler temizlik görevini yerine getiremez, idrar miktarının azalır dolayısıyla da idrarla vücuttan atılması mümkün maddelerin birikmesiyle taş oluşur.

Yazın Böbrek Sağlığı için Bol Su Tüketilmeli…

Böbrek taşı sorunu yaşamamak için bol su tüketilmeli, içerdiği oksalatın böbrek taşı riskini artırması sebebiyle az çay içilmesi ve mümkünse limonlu çay içilmelidir. Doğal gıdalardan alınan kalsiyumun böbrek taşı oluşumunu azalttır, ilaç olarak alınan kalsiyumun böbrek taşına neden olur. Ayrıca, sulu meyve ve sebzelerin bolca tüketilmeli, sıcak saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması, hafif ve açık renkli kıyafetler giyilmelidir.

Bazı Hastalar ise Fazla Su Tüketmemeli…

Böbrek yetmezliği olanlar, diyalize bağlı olanlar, ileri kalp yetmezliği yaşayanlar, yaz aylarında böbrekleri yeterli idrar üretemediği için tükettikleri fazla sıvı vücutta birikerek solunum yetmezliği, şişlik gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu tip rahatsızlıkları olanlar, 1 litreden fazla su tüketmemelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.