Çene Botoksuna İlgi Niçin Arttı?
Günümüzde kozmetik botoks ile çene botoksu uygulaması yarışır hale geldi. Uzmanlar nedenin; pandeminin kişi üzerinde yarattığı stres sonucu diş sıkma vakalarındaki artış olduğuna dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Zekayi Kutlubay
Dermatolog
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
İnsanda artan stres yükü sonrası çene botoksuna talep arttı. Diş hekimlerinin yönlendirmesi, hastanın da talebi ile tedavi amaçlı uygulanan çene botoksu aynı zamanda güzelleştiriyor, rahatlatma sağlıyor, diş sağlığını da koruma altına alıyor.
Stresli kişilerde vücuttaki en güçlü masseter (çene) kası kasılır. Çeneyi de hareket ettiren bu güçlü kasın kasılması gerginlik, çene, baş ve şakaklarda ağrıya aynı zamanda kalitesiz uykuya neden olur. Tüm bunlar aile, iş, sosyal yaşamı olumsuz etkiler. 15 yıla yakın süredir uygulanan Masseter- Çene Botoksu bu tür rahatsızlıkların tedavi yöntemlerinden biriydi.
Stres, gerginlik, anksiyete ile eklemdeki kasılmaya bağlı olarak dişler otomatik birbirine kitlenir. Çiğneme kası aynı zamanda vücudun en güçlü kası olduğu için diş yüzeylerine tonlarca yük biner. Bruksizmi yani uyanıkken ya da uykudayken bilinçsizce diş sıkma, gıcırdatma, bastırma sonrası diş minelerinde harabiyet, dişte kırılma, zedelenme, aşınma meydana gelir. Çene botoksu ile küçük dozlarda botulinum toksini doğrudan masseter kasına (çeneyi hareket ettiren büyük kas) enjekte edilerek, çenenin sıkılması durdurulacak kadar zayıflatılır.
Maskülenlik yerine feminen görüntü
Çene kaslarında ilerleyen zamanla birlikte oluşan hacimsel daralma, azalma yuvarlak yüz şeklini ovalleştirir. Çene kaslarına yapılan botoks ile yüzün oval hali şekillendirilir. Ayrıca Asya ya da Uzakdoğulu kişiler yuvarlak yüz tiplerini ovalleştirmek için çene botoksunu yaptırır.
Erkeklerde çene yapısı daha sert olduğu için yüz hatları daha maskülen, daha belirgindir. Kadınlarda ilerleyen zamanlarda bu görüntü oluşabilir. Çoğu kadın bu maskülen görüntüyü sevmez. O bölgeyi zayıflatarak daha feminen, kadınsı görünüme kavuşmak ister bunun için de için çene botoksunu tercih eder.
Covidin diş sıkmaya etkisi dolaylı oldu…
Pandemi sırasında kişilerdeki stres yükü arttı. Bilinmeyen, devamlı değişen, çok hızlı bulaşan, tam mekanizması çözülemeyen, kesin tedavi, tedavi sonrası gelişecek tabloları bilinmeyen bir virüsle karşı karşıya kaldık. İlk zamanlarda evlerde kapalı kalma, sosyalleşememe, çok sayıda insanın işini, gücünü, ekonomik rahatlığını kaybetmesi sonucu doğal olarak diş sıkma vakalarında artış yaşandı.
Kozmetik amaç ikinci plana düşmek üzere.
Çene botoksu 15 yıldır uygulanıyor olmasına rağmen son iki yılda çok yoğun talep oluştu. Kozmetik amaçlı yani yüz-kırışıklık botoksu kadar neredeyse talep edilir hale geldi. Eskiden hastalar sadece yüz-kırışıklık- kozmetik amaçlı gelirken şimdi diş hekimi sonrası tedavi amaçlı çene botoksu için gelmeye başladı.
Diş plağı mı çene botosu mu?
Yoğun stres yaşan kişilerde maalesef diş plağı ve çene botoksu birlikte ancak yeterli oluyor. Çoğu hastanın rahat uyumak için botoks sonrası diş plağından kurtulma şansı yüksek.
Kozmetik botoks 5-6 ay kullanılırken, çene kası çok güçlü olduğu için botoksun geriye dönüşü biraz hızlıdır. 4-5 ayda sonra eski haline dönebilir. Ancak yapılan işlem sayısı artıkça çene kaslarında gevşeme olur. Bir-kaç işlem tekrarı sonrası kullanım süresi uzayabilir.
Tecrübeli- uzman kişiler tarafından yapılmalı
Kasın gevşemesi gerekir, tamamen durursa çiğneme, konuşmada sorun yaşanır. Bu nedenle işlem tecrübeli- uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Belli kurallar dahilinde, belli anatomik bölgelere yapılmalı, kas dışına taşmamalıdır. Farklı kaslara giderse yüzde asimetri bozulur, ağızda kayma, asimetrik gülüşe neden olabilir.
Uygulama sonrası daha az diş sıkıldığı için daha rahat uyumak mümkün olacak bu da beraberinde kaliteli uykuyu getirecek. Günlük hayattaki rahatlık aile-iş-sosyal hayatına yansıyacak. Yani kişi bir uygulama ile hem sağlıklı hem mutlu hem de istediği yüz hatlarına sahip olacak.covid ve çene botoksu