Çiftçi Eylemde, Tarım Desteği Nerede?
Türk çiftçisi zor günler yaşıyor. Karpuz, domates, çay, kayısı üreticileri protesto gösterileri ile hükümete seslerini duyurmaya çalışıyor. Tarım yazarı Mine Ataman, “Tarım desteklerinin doğru şekilde planlanmaması, arazilerin küçülmesi, yüksek girdi maliyetleri Türk çiftçisini ekonomik sıkıntıya soktu. Çözüm için bilimsel istatistiki altyapının hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.
—–
Devletlerin tarıma desteklerinin anayasada belirtildiğini söyleyen Tarım Yazarı Mine Ataman “Ülkemizdeki destekler doğru şekilde yapılandırılamadı. Ayrıca dünyadan farklı olarak Türkiye’deki yüksek girdi maliyetleri tüm halkı olduğu gibi çiftçiyi de olumsuz etkiledi. Sorun ancak doğru-yapısal-bilimsel desteklerle çözülebilir” dedi.
Küçük ve borcu olan çiftçinin zor günler yaşadığına dikkat çeken Mine Ataman, sözlerine şöyle devam etti:
“Çiftçiyi tanımıyoruz, köylüyü tanımıyoruz, kırsalı bilmiyoruz. İstatistikler elimizde yok. Destekler doğru planlanmadığı için küçük ve borcu olan çiftçiler zor günler yaşıyor. Öte yandan toprağımız çok verimli değil. İklim ve su sorunu var. Verimli topraklara da yol, bina yapıldı, hobi bahçelerine dönüştürüldü. Hobi bahçeleri çiftçinin fobisi oldu.
Kısa süre önce tarımsal üretimde planlı dönem çalışmaları başladı. Eylül ayında hayata geçmesi planlanıyor. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, verimliliği artırmak, kırsal turizmi yaygınlaştırmak Türk tarımına nefes aldırabilir. Türk tarımının en önemli sorunlarından biri de su. Nereye, ne kadar, ne üretilecek planlamasının en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerek. Bunlar yapıldığında 4-5 yıl içinde iyileşme sinyalleri alınmaya başlanır.”