Diş Fırçalama Alışkanlığı
Diş fırçalama alışkanlığı çocuklara erken yaşlarda kazandırılmalıdır. İleriki yaşlarda çocukların ağız-diş sağlığı açısından daha avantajlı durumda olmalarını sağlıyor.
Dr. Ömer Lütfi Koca
Diş fırçalama alışkanlığı süt dişlerinin tamamlandığı 2-2,5 yaş aralığında kazandırılması gerekir. Ebeveynler bu yaştaki çocuklarının dişlerini, kontrollü bir şekilde fırçalamalı ve 3-3,5 yaşından itibaren çocuklara kendi kendine fırçalama alışkanlığı kazandırmalıdır.
Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek için, çocuklarla birlikte anne babaları da fırçalama yapmalıdır. Ayrıca; diş şekli içeren görsellerle aylık bir çizelge oluşturularak, çocuğun da boya kalemleriyle dahil olacağı bir etkinlik yapılmalıdır. Bu etkinlik sonucunda çizelgeye uyan ve diş fırçalamasını aksatmayan çocuğa ödül olarak, istediği bir oyuncak ya da kitap hediye edilmelidir.
Eğitici görsellerle daha dikkat çekici bir hale getirilmeli
Okul dönemi içerisinde fırçalama alışkanlığının çocuğa aktarılması, hem öğretmenler hem de ebeveynler tarafından üzerinde durulması gereken bir konu. Bunun için hazırlanmış olan eğitici sunular ve görsellerin çocuğa izletilmesi fırçalama alışkanlığının tam olarak sağlanması açısından önemli. Çocuklarımıza sabah kahvaltı sonrası ve gece uyumadan hemen önce olmak üzere, günde 2 defa diş fırçalatılmalıdır. Çocuk macunlarından bir mercimek tanesi büyüklüğünde fırçalarına sürülmeli ve fırça dişler üzerinde dairesel hareketler uygulanarak, ön ve arka dişlerin iç ve dış tüm yüzeylerine uygulamak suretiyle fırçalanmalıdır. Süt dişlerinin değişecek olması nedeniyle, bazı ebeveynler tarafından bakımları önemsenmeyebilir. Oysa süt dişleri, çocuğun düzgün beslenmesini sağlar, konuşmanın düzgün gelişimini oluşturur ve sonradan çıkacak olan daimi dişler için hem rehber teşkil eder hem de diş çapraşıklıklarının elimine edilmesini sağlar.