Diyaliz Hastaları İçin Yaz
Yaz ayları gerek artan sıcaklıklar gerekse de meyve tüketiminin artması nedeni ile diyaliz hastaları için beslenme açısından en fazla dikkat edilmesi gereken dönemlerden biridir. Diyalize giren hastaların her daim sıvı alımını asgari düzeyde tutmaları gerekir.
Prof.Dr. Mehmet Şükrü Sever
Nefroloji Uzmanı
Yaz aylarında diyalize giren hastalar için sıvı tüketimi önemlidir. Artan sıcaklık değerleri ve yaz mevsiminde meyve çeşitlerinin fazlalığı sonucu tüketiminin artması vücutta fazla su birikmesine yol açar.
Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilir, ödem ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Diyaliz hastaları vücutlarında biriken suyu ancak diyalizle atabildikleri için fazla sıvı tüketimi diyalizde uzaklaştırılması gereken sıvıyı artıracağından bu diyalizde kramp ve ani tansiyon düşmesine yol açacaktır.
Diyaliz hastalarının her zaman olduğu gibi yaz aylarında da özellikle tuzlu, fosfor ve potasyum içeren besinleri tüketirken kontrollü olması gerekir. Tuzlu besinler susama hissi yarattığından, kişinin su içerek iki diyaliz seansı arasında fazla kilo alımına ve yüksek tansiyona sebep olur. Yüksek tansiyon ya da çok su içme sonucu kalp duvarları gerilir, zamanla kalp büyür ve kalp yetmezliği meydana gelir.
Tuzlu besinlerin yanısıra potasyum ve fosfor açısından zengin olan besinlerin tüketimine önemlidir. Besinler yoluyla alınan fazla fosforun kanda birikmesi Üremik Kemik Hastalığı denen bir çeşit kemik hastalığına, kan damarları ve yumuşak dokularda kireçlenmeye sebebiyet verir. Bir diğer etken madde olan potasyumun ihtiyaçtan fazla alınması sonucu kanda potasyum miktarı yükselir ve kalp krizine neden olur. Bundan dolayıdır ki diyaliz hastaları besinleri tüketirken kontrolü elden bırakmamalıdır.
Diyaliz Hastaları İçin Yaz Önerileri
Diyaliz hastalarına moral yönünden yararlı olacağı için tatile çıkmaları önerilebilir.
Yaz mevsiminde güneşin etkisinin yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşin altında kalmamalı, ani kramplar yaşayabilme riskine karşı denize girmek isteyen diyaliz hastaları derin yerleri tercih etmemeli, dışarıda vakit geçirmeyi planlayan diyaliz hastaları yemek yemeden önce alınması gereken fosfor bağlayıcı ilaçlarını yanlarında taşımalı ve imkanlar ölçüsünde az tuz içeren besinleri tercih etmelidir.
Tatile çıkmayı planlayan diyaliz hastalarına tavsiyeler:
Tatil sırasında diyalize girecekleri merkez için önceden rezervasyon yaptırmalı, tatile çıkmadan kendi merkezlerinden tıbbi durumları ile ilgili bir rapor almalı, ilaç bulma sıkıntısı yaşamamak için en azından bir hafta yetecek kadar ilaç, tansiyon aleti, şeker ölçüm aletini yanlarında bulundurmalı, aşırıya kaçmamak kaydıyla fiziksel aktiviteler gerçekleştirmelidir.
Meyvelerdeki su oranın fazlalığı diyaliz hastaları açısından risk taşır. Meyveler, yaklaşık olarak yüzde 90 su içerir. Bir orta boy şeftali, elma ya da 5-6 adet çilek bir bardak suya denk gelmektedir. Yine büyükçe bir dilim karpuz iki bardağa yakın sıvı içerir. Diyaliz hastaları aşırıya kaçmadan porsiyon kontrolünü doğru yaptıkları takdirde yaz mevsiminin nimetlerinden faydalanabilir.