İshal Çocuk Sağlığı Tehdidi

Yazın çocuk-bebek için ishal ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bebeklerde ölüm nedenleri başında gelen ishal, yaz aylarında su kaybıyla birlikte daha tehlikeli hale gelebilir.
Dr. Murat Seringeç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.
Çocuk sağlığı için bir tehdit olarak algılanan ishal, yanlış veya yetersiz beslenme, zehirlenme, enfeksiyon gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Çocuklarda özellikle yazın görülen ishal iyi yıkanmayan yiyecekler, kirli suların karıştığı denizde yüzme, yetersiz ve yanlış beslenme gibi nedenlerle ortaya çıkıyor.El teması ile bulaşarak vücuda yerleşen mikroorganizmalar ishale davetiye çıkarıyor. Bu mikroorganizmalardan olan koli basili, bağırsak enfeksiyonlarını başlatarak ishal ve kusmayla varlığını belli ediyor.
0-5 yaş arası dönemde daha sık görülüyor
Genellikle aniden başlayan ve günde 3 kereden fazla dışkılamayla kendini gösteren ishal, çocukluk çağında sıklıkla 0-5 yaş arası dönemde görülüyor. Bu dönemde daha hızlı ilerleyen ve bünyeyi daha çok etkileyen yaz ishalleri, yoğun terlemeyle birlikte gelişen sıvı kaybı nedeniyle daha ciddi risk içeriyor.
Çocuklarda ishal tedavisi
Çocuklarda ishal tedavisi, hekimin çocuğun genel sağlık durumunu göz önüne almasıyla, ishalin şiddetine göre yapılır. Hafif ishal vakalarında, ishaller yakın takip ile 2-3 günde kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Bu tip viral yaz ishallerini tedavisinde; bol ayran ve su içme, yeterli ve dengeli beslenme yeterli olabilir. Ancak, günde 3 kereden fazla dışkıya gidilen, geçmeyen vakalarda acilen hastaneye başvurmak gerekir. Bu gibi durumlarda görülen potasyum, su ve tuz kayıplarının damardan serum uygulaması ile yerine konması sağlanmalıdır.
Hasta çocukların beslenmesi nasıl olmalı?
Çocuklarda görülen ishalin tedavisinde Oral Rehidrasyon Sıvısı denilen bir tedavi uygulamasının yanı sıra, çocuk doğru beslenmeye yönlendirilir. Sık dışkıya çıkan çocuğun ishalinin hafifleyeceği düşüncesiyle az beslenmesi veya aç bırakılması doğru değildir. İshal tedavisi sırasında beslenme; pirinç, patates, sebze ve meyve ağırlıklı olmalıdır. Yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.









