google.com, pub-2571312230047356, DIRECT,f08c47fec0942fa0

Kromozon Taraması ile Sakat Çocuk Engeli

Kromozon Taraması ile Sakat Çocuk Engeli

Kromozomların tamamını taramadan geçirerek genetik kusurlu, sakat veya düşük ihtimallerini eleyerek sağlıklı çocuk sahibi olmayı sağlayan sistem Türkiye’de uygulanmaya başladı.

Dr. Hakan Özörnek

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Hatalı kromozom taşıdığı için düşük yapması kaçınılmaz olan gebelikleri önceden ayıklayabilmek mümkün hale geldi.

Döllenmiş yumurtaya zarar vermeden alınan tek hücrede insanda bulunan tüm 46 kromozomu inceleniyor. Bu inceleme sonucunda genetik kusuru bulunan, sakat doğacak veya düşük olacak bebekleri ana rahmine yerleştirmeden tespit edip anne adaylarının tüp bebek şanslarını arttırıyoruz.

En sağlıklı embriyo seçiliyor

Kromozom sayılarında oluşan anormalliklerin sürekli tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına ve düşüklere yol açtığı gürülür.  Gebelikle sonuçlanmayan tüp bebek uygulamalarında ise sorunun yüzde 89 oranında kromozom sayı bozukluklarına bağlı olarak geliştiği görülüyor. Uygulanan bu yeni yöntemle tüm kromozom analizi yapılarak insanda bulunan 46 kromozomun tamamının sayısal olarak normal olup olmadığının kontrol ediliyor. Bu inceleme sayesinde en doğru embriyoyu seçerek bir taraftan gebelik oranlarını arttırırken diğer taraftan düşük riskini azaltılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.