google.com, pub-2571312230047356, DIRECT, f08c47fec0942fa0 gtag("event", "ad_impression", {query_id: "CMz26sa46Y8DFdRrkQUd_t8rsQ", send_to: "G-97YMFGXZ6F"})

Kronik Hastalığı Olanlar Dikkat

Kronik Hastalığı Olanlar Dikkat

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp, gut, obezite gibi kronik hastalığı olanlar bayramlarda et yerken dikkatli olmalılar. Kronik hastalığı olanlar et yerken dikkatli olmalılar.

Dr.Yavuz Furuncuoğlu

İç Hastalıkları Uzmanı

Kronik hastalığı olan kişiler sakatat ve yağlı kuzu etinden de  uzak durmalılar. Genel prensip olarak mutlaka yağsız dana etini tercih etmeliler.

Aşırı miktarda yenen etler, tansiyonu ve şekeri yükseltir

Kurban bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide-barsak rahatsızlığı olan bireylerin  ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmelileri çok önemli. Özellikle kronik hastalığı olan ve  beslenme tedavisi alan bireyler kurban bayramında öğünlerde tüketmeleri gereken miktarları aşmamalıdır. Kırmızı et doymuş yağ, kolesterol içeriği oldukça yüksek besindir. Eti görünür yağlarını mutlaka temizleyin. Son yapılan bilimsel araştırmalar yağlı kırmızı et tüketiminin kan yağlarında ve ürik asit düzeylerinde artışa neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca fazla tüketimin kolon , mide, prostat kanseri riskini arttırdığı da bilinmektedir. Bu nedenle haftada 2 kez doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et tüketimi sağlıklı birey olmada önemli bir adımdır.  Aşırı miktarlarda ve uygun koşullarda pişirilmemiş etler tansiyonun ve şekerin yükselmesine neden olur.

“Günde kilo başına 1 gram yeter”

Koroner kalp hastalığı ve kolesterol yüksekliği olan kişilerin özellikle yağlı et yemekten kaçınmaları gerekiyor. Günde kilo başına 1gram ortalama olarak bir insana yetebilir. Üre yüksekliği olanlar  bunu 0.5 gram kilo başına çekmeleri gerekir.  Her hastanın kendi doktoruna diyet programını yaptırması en doğrusudur.  Gut hastalığı- purin metabolizmasının bozukluğundan ileri gelen ve aşırı proteinli beslenmeyle alakası olan bir hastalıktır. Eklem ağrıları ve şişmeleri olur. Özellikle  alkol almayı takiben veya mangal partisi sonrası ayak baş parmağında şişme ile kendini gösterir. Böbrek taşı eşlik edebilir. Bunlarda da et-sakatat -baklagiller  belli oranlarda verilmesi gerekir. Kurban bayramlarının en riskli grubunu oluştururlar. Hiperlipidemisi olan hastalar eti ve yağı kaçırınca  kurban bayramı sonrası kolesterol ve trigliserit düzeyleri çok yükselebilir, kalp krizi ve inme riskini artırabilir. Mide barsak , safra kesesi ve hazımsızlık sorunu olanlarda aşırı yüklenmeye bağlı olarak  sıkıntıları artabilir.  Gaz ve geğirme şikayteleri olabilir, karın şişliğine sekonder reflü de bir artış yaşanabilir. Diyabet hastaları hem aşırı  beslenme hem de bayramda ikram edilen baklava ve şekerlemeler açısından riskli gruptadırlar.

Kimler bayramda dikkatli olmalı

Hipertansiyon ve kalp hastaları
Diyabet hastaları
Gut hastaları
Kolesterol ve trigliseridi yüksek olan hastalar
Kronik böbrek yetersizliği olanlar
Kronik karaciğer hastaları ve sirozu olanlar
Mide ve duodenum ülseri olanlar
Obezite sorunu olan kilolu hastalar
Ailesinde kolon tümörü olanlar veya kendisinde yüksek risk olan hastalar
Hazımsızlık, safra kesesi taşı veya diskinezisi gibi sindirim sistemibozukluğu olanlar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.