Kurban Kesiminde Acil Müdahale

Kurban Kesiminde Acil Müdahale

Kurban kesiminin profesyonel-deneyimli kişiler tarafından yapılması acil müdahale bulunması da hayati önem taşır. Kesim esnasında parmak, el, el bileği ve ön kol yaralanmaları, başta olmak üzere, baş boyun bölgesi travmalarının da dahil olduğu her türlü yaralanma görülebilir.

Op. Dr. Handan Derebaşınlıoğlu

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah

Kurban kesimi sırasında el, basit cilt yaralanmaları ile sınırlı olabileceği gibi; tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapıları da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir. Hatta organ kopmaları oluşabilir.

Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale ile temiz bezle kanama durdurulmalı, yabancı cisim batmış ise çıkarılmalıdır. Ciddi kanamalar olduğunda iki üç tane bez üst üste kullanılmalı, 10-15 dakika yaranın üzerine bastırılmalıdır. Yaralanma bileğe doğru olmuş ise kanamayı durdurmak zor olabilir ve acilen bir sağlık merkezine başvurmaları gerekir. Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir. Yaralanan ekstremitede hareket kısıtlılığı, uyuşma hissizlik ile sonuçlanabilir. Ayrıca bazı yaralanmaların tedavisi için mikrocerrahi gerekebilir ve deneyimli, mikrocerrahi için gerekli alt yapının olduğu hastaneler tercih edilmelidir. Kas, sinir ve tendon yaralanmalarında ameliyat sonrası rehabilitasyon gereklidir. Fizik tedavi takibi ve uygulamaları, onarım sonrasında iyileşme sürecinde etkili ve fonksiyonlarının tekrar önemlidir.

Yaralanmalarda Enfeksiyon Riski Olduğu Unutulmamalıdır…

Yaralanmalar ve kesiklerin oluştuğu ortamın ve yaralanmanın kirli olduğu unutulmamalıdır. Yaranın enfeksiyon kapmaması için acil müdahalenin yanı sıra kullanılan malzeme temiz olmalıdır. Kesiğin öncelikle sabun ve su temizlenmesi, hayvan tüyü, çıkarılabilecek kadar küçük yabancı madde varsa onların çıkarılması gerekir. Ayrıca yaraya müdahale eden kişinin elinin de temiz olması ve mümkünse eldiven giymelidir. Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi bir çok hastalığın kan yoluyla bulaştığının unutulmamalıdır. Yine kanama kontrolü için kullanılan bez temiz olmalıdır.

Organ Kopmalarına Acil Müdahale Organın Kurtarılmasını Sağlayabilir…

Kopan organ steril şartlarda gazlı beze sarılarak nemli ve soğuk tutulmalıdır. 24 saat içinde uygun koşullarda hastaneye başvurulması durumunda kopan organ geri kazandırılabilir. Kanamanın durdurulması için basınç yapılmalı, kişinin solunumu ve dolaşımı için sağlıklı bir ortam oluşturulmalıdır. Kopan organ temiz suyla temizlenmeli, nemli bir bez ile sarılmalı, temiz bir torbaya koyulmalı su ve buz parçaları olan bir kap içinde muhafaza edilmelidir ancak kopan parçanın direk su yada buzla temas etmesi yanlış bir taşıma yöntemidir. Panik yapmadan, geç kalmadan gerekli önlemler alınarak hastaneye ulaşılması durumunda iyileşme sağlanabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.