Prostat Kanseri Teşhisi

Prostat kanseri teşhisinde MR- füzyon biyopsi yöntemi kullanılmaya başlandı. Bu alanda devrim olarak kabul edilen yöntem, navigasyon özelliği sayesinde kanserli bölgeye kolayca ulaşmayı ve sapma olmadan biyopsi yapılmasına imkan sağlıyor.
Prof. Dr. Ali Rıza Kural
Üroloji Uzmanı
Prostat kanseri erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türlerinden biridir. Bu kanserin erken teşhisi ise hayat kurtarır. Günümüzde tıp teknolojisi ile birlikte teşhis yöntemleri de gelişir. Onlardan biri de MR-Füzyon Biyopsi yöntemi.
Magnetik rezonans (MRI) teknolojisindeki gelişmeler ve yenilikler, özellikle 3 Tesla denilen yüksek çözünürlükteki cihazların gelişmesiyle birlikte prostatın daha iyi değerlendirilebilmesi mümkün olmuştur. Bunun sonucunda da MRI ile elde edilen görüntülerde özellikle agresif kanser odakları yüksek oranda tespit edilebilmektedir. Yöntem MR çekimi ile elde edilen bilgilerin, özel bir cihaz yardımı ile parça alma işleminde kullanılan ultrason cihazının ortaya koyduğu görüntü ile üç boyutlu olarak birleştirilmesine imkan sağlıyor. MR’da saptanan kanserin , ultrason görüntüsünde nereye karşılık geldiğini tam olarak belirliyor.
Kısaca biyopside kullanılan iğnenin sapma olmadan kanserli bölgeye denk gelmesini sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde doğru yerden parça alındığından emin olmak mümkün.
Klasik biyopside bazı hastalarda ancak 3-4 kez biyopsi yaptıklarında kanser saptanıyor. Yöntem sayesinde hasta için zahmetli olabilen biyopsi tekrarlarının önüne geçildi.
MR’da saptanan prostat kanseri açısından şüpheli odakların, biyopsi sırasında kullanılan ultrason cihazlarıyla görülebilmesi her zaman mümkün olmamakta bu da biyopsinin doğruluk oranını azaltmaktaydı. Bu nedenle de zaman zaman daha önceki biyopsilerde kanser çıkmadığı halde 3’ncü veya 4’ncü biyopsilerde kanser saptadığımız hastalarımız olmaktadır. Başlangıçta, ilk prostat biyopsisinde kanser saptanmadığı halde PSA yükselmesi devam eden hastalarda uygulanan yöntem, şu an artık neydeyse bütün PSA yüksekliği olan ve prostat kanseri açısında şüphe duyulan her hastada uygulanabilir hale geldi. Üstünde durulması gerekmeyen prostat tümörlerini göstermeden, tedavi edilmesi gereken tümörleri yakalamada konvansiyel klasik biyopsi yaklaşımına kıyas ile çok daha üstün bir yöntemdir.
MR Füzyon teknolojisinde şu an dünyada kullanılan sistemlerden en verimli olan 2 tanesi -Artemis ve Uro-nav- daha çok popülarite kazanmıştır. İki sistemin de birbirine üstünlükleri olmakla beraber, “Artemis” sisteminde bir robotik kolun kullanılması, yöntem kişiye bağlı olan hata oranını minimalize etmektedir. Navigasyon özelliği kanserli bölgenin yerini göstermektedir.