Yeşil Çayın Zararları
Açıkta sergilenerek satılan yeşil çay, sağlık için zararlı farklı maddelerin tüketiciye bulaşmasına sebep olabilir. Bu konuda daha dikkatli olmakta yarar var.
Prof. Dr. Ekrem Sezik
Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başk.
Yeşil çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Özellikle son yıllarda, kullanım oranında artış gözlenen yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor.
Yeşil çay içilen Uzakdoğu ülkelerinde yapılan araştırmalarda, günde 4 -5 kupa yeşil çay içilmesi halinde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin azaldığı, total kolesterolün yeşil çay içmeyenlere göre % 11 civarında düşürüyor. Yeşil çay, antioksidan etkisinden dolayı, kolon, göğüs, küçük hücreli akciğer kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere karşı koruyucu etki sağlarken teanin ve kafein ise beyinde düşünme gücünü artırıcı etki yapıyor.
Ülkemizde çoğunlukla poşet yeşil çay kullanılıyor. Tüketici kaynar su ilâve ettiği çayı 5 dakika bekletip çıkarıyor ve içiyor. Yapılan bir araştırma sonucunda, antioksidan etkiye sahip madde olan kateşinlerin önemli bir kısmının demlemenin ilk 5 dakikasında suya geçtiği ve eğer ortamda limon varsa madde geçiş hızının arttığı tespit edilmiştir. Yani, kupaya küçük bir limon dilimi ve yeşil çay poşetini koyup üzerine sıcak su ilâve edip 5 dakika civarında beklettiğinizde yeterli miktarda antioksidan maddenin suya geçmesi sağlanmaktadır.