Bahar İçin Mucize Besinler

Bahar İçin Mucize Besinler

Bahar yorgunluğunu giderecek mucize besinleri öğrenmek ister misiniz?

Dr. Gizem Şeber

Diyetisyen & Yaşam Koçu

Bahar yorgunluğu için bazı besinler mucize etkisi gösterebilir.

Tam tahıllar: Tam buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahıl ürünlerini düzenli tüketmeniz bahar yorgunluğunu yenmenize yardımcı olur. Tam tahıllar; zengin lif içerikleri, kan şekerinde dalgalanma yaratmamaları ve yüksek oranda B vitamini içermeleri nedeniyle baharda en yakın dostunuz olması gereken besinlerdendir.

Kuruyemişler: İçerdikleri E vitamini, lif, magnezyum ve potasyum ile yorgunluğun düşmanı olan besinlerdir. Özellikle fındık, badem ve ceviz içerdikleri omega-3 yağ asitleri nedeniyle diğer kuruyemişlerden bir adım öndedir. Günde 1 avuç kuruyemiş tüketmek, hem kalp sağlığınız hem de baharı enerjik geçirmeniz için gereklidir.

Muz: İçerdiği yüksek potasyum oranı ile yorgunluğu yenmekte kullanılacak besin silahlarından biridir. Aynı zamanda mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormonunun salgılanmasını sağlar.

Mantar: Yapılan bazı bilimsel araştırmalar mantarın da seratonin salgılanmasına yardımcı olduğu görüşündedir. Mantar aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olduğu için vejetaryenler için de sağlıklı bir seçimdir.

Avokado: Avokado, vitamin-mineral içeriği yüksek ve aynı zamanda sağlıklı yağ asitlerini yapısında bulunduran bir meyvedir. Günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasında ve vücudun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinin alınmasında önemli rol oynayabilir. Ayrıca avokado, birlikte tüketildiği besinlerin vücutta daha iyi kullanılmasına yardımcı olur.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, B vitamini ailesinde yer alan folik asitten zengindir. B vitaminleri bahar yorgunluğu açısından önem taşıdığı için koyu yeşil yapraklı sebzelerin de soframızda bu mevsimde sıkça yer alması gerekir.
Kefir: Kefir, içerdiği probiyotik bakteriler ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Güçlü bir bağışıklık sistemi, bahar yorgunluğunu kolay atlatmamızı sağlar.

Salı Örnek Menü;

Kahvaltı: 2 yumurtalı yağsız kabaklı omlet

2 dilim tam buğday ekmeği

Yağsız söğüş sebze

Şekersiz limonlu ıhlamur

Kuşluk: 1 su bardağı meyveli kefir

Öğle: Izgara levrek fileto

1 dilim kızarmış kepek ekmeği

İstenildiği kadar yeşil salata (3 adet tam ceviz ve nar ekşisi ile)

İkindi: 1 adet tam tahıl barı veya meyveli pirinç barı

Akşam: 8 yemek kaşığı dolusu pazı yemeği

4 yemek kaşığı dolusu yağsız haşlanmış makarna

1 kutu probiyotik yoğurt

Gece: 3 halka dilim ananas ve ½ nar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.