Besinleri Tolere Etmek

Besinlerin bağırsaklarda bütünüyle sindirilememesi durumunda kullanılan bu terim çağımız insanın en sık yaşadığı sağlık sorunlarından birisi. Peki vücudun tolere edemediği besinleri tespit etmek mümkün mü? Pinner Test ile hangi besin ya da besinlere karşı intoleransınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
Diyetisyen Elif Erkin
Besinleri vücudun tolere etmesi mümkün mü sorusunun cevabını bulmak için Pinner Test hangi gıda ya da gıdalara karşı vücudun intoleransı olduğunu, Microarray+ yöntemiyle tespit eden kan testi uygulanır. Parmak ucundan alınan bir kaç damla kan ile vücudun hangi gıdaları tolere edemediğini öğrenmek mümkün.
Pinner Test şu an dünyada en geçerli ve en ileri teknoloji olan MicroArray+ metodu tarafından uygulanmaktadır. MicroArray+ metodunda bilgisayarlı sistemler yardımıyla, mikro kartlar üzerine konan kan numunesi ile son derece hassas sonuçlara ulaşabilmek mümkündür. Test kişilere en temel antikor olan Immun Globulin (Ig G) antikorlarının reaksiyon gücüne göre etkilendiği gıdaları sunar. Dolayısıyla kişiyi gerçekten etkilenen gıdayı belirler. Test 15 gün sonunda raporlanır. İki yaşından küçük çocuklara uygulanmayan test yüzde 30’luk bir sapmayı engellemek için hamilelere ancak doğumundan 3 aylık bir süre geçtikten sonra tavsiye edilir. Damar yolu ile kortizon almış kişi son kortizon alımından 15 gün, kanser ve kemoterapi tedavisi gören kişilere ise tedavisi bittikten 6 ay sonra test uygulanabilir.
Gıda intoleransının tetiklediği hastalıklardan bazıları:
Şişmanlık, kilo verememe, migren, akne, nedeni bilinmeyen ödem, gaz, kronik yorgunluk, kabızlık, cilt problemleri, astım, ishal , depresyon, uyku bozuklukları, sürekli nezle olma, sık gribe yakalanma, kronik burun akıntısı, sedef, vs.
Gıda İntoleransı Nedir?
Sağlıklı olduğunu düşünülen çoğu besin, vücutta olumsuz etkiler yaratabilir. Yumurtayı eğer vücut sindiremiyorsa yumurtanın içindeki proteinlere karşı tepki verir. Bu olumsuz etki “Gıda İntoleransı” olarak adlandırılır ve vücutta kilo almadan, birçok kronik rahatsızlığa kadar olumsuz etkilere yol açar.
Gıda İntoleransı Nasıl Oluşur?
Besinlerin yenip vücuttan atılana kadar sürekli bir parçalanmadan geçerler. İlk olarak ağızda parçalanmaya başlayan besinler, daha sonra mide asitleri ve hareketleri ile belli bir kıvama gelir ve bağırsağa ilerler. Bağırsaktaki çeşitli enzimlerin etkisiyle bu besinler en küçük parçalara kadar ayrıştırılır. Besinlerdeki proteinler ayrışma sırasında daha küçük parçalara yani amino asitlere bölünür ve kana karışarak vücutta gerekli yerlerde kullanılırlar.
Parçalanmayan Amino Asitler Ne Olur?
Vücutta çeşitli enzimler olmadığı zaman bağırsak florasında bozukluk veya geçici bağırsak sendromu gibi hastalıklar, besinlerin bağırsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanmasını engeller. Gıdalar kana parçalanamadan geçer. Savunma sistemi bunlara yabancı bir madde gibi davranır ve aynı bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçirir. Bu saldırının sonucunda vücutta enflamasyonlar oluşur ve yan etkiler belirmeye başlar. Yükselen CRP değerleri en başta halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi semptomlara yol açar. Hastanın aynı gıdayı farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalık gelişmeye başlar.
Gıda İntoleransı Gıda Alerjisinden Farklıdır
Gıda İntoleransı gıda alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısa bir vakitte öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Örneğin fındığa veya deniz mahsullerine gıda alerjileri olan kişiler bir saatten az zamanda anaflaktik şoka girerek nefes bile alamaz hale gelebilir.
Gıda intoleransında ise yiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar. Normal beslenen bir insan, 24 saat içinde birçok yiyecek yediği için yaşadığı sorunun gıdadan olduğunu bilse bile hangi gıdadan olduğunu tespit etmesi çok zordur. Örneğin sabah çikolata yemiş ve sonra geceye kadar 2 öğün yemek yemiş biri, gece yatmadan ortaya çıkacak bir bağırsak sorununun sabah yemiş olduğu çikolatanın içindeki süte bağlayamaz. Gıda intoleransının olması, belirli gıda bileşenlerine karşı vücutta ters bir reaksiyon oluşacağı anlamına gelir. Bu durum bağışıklık sistemi ile ilgili değildir.
Gıda İntoleransı Yaygın Bir Hastalık
Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunun yarısında Gıda İntoleransı bulunuyor. 1 milyar kişide tanısı konmuş Gıda İntoleransı vardır ve WHO, bu rakamın 2015’te 2,5 milyara ulaşacağını öngörmektedir. 21. yüzyılda yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki eskiden sebebi bilinmeyen ve tedavisi olmayan birçok hastalığın temelinde Gıda İntoleransı yatmaktadır.









