Ekmeksiz Oruç Olmaz

Sofra ve sağlığın baş tacı ekmek özellikle Ramazan ayında çok daha fazla önem kazanır. Günü zinde geçirmek, iftar vakti iştahı kontrol etmek, sahurda tok kalmak istiyorsanız Ramazan sofralarının en değerli besinin ekmek olduğunu unutmayın.
Diyetisyen Kanar Doygun
Oruç zamanı ekmek çok daha önem kazanır. Özellikle tam buğday, tam çavdar, çok tahıllı gibi tam tahıllı ekmek çeşitleri Ramazan ayı için en doğru tercihler. Çünkü tam tahıllı ekmekler sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar.
Orucunuzu 1 dilim ekmeği uzun uzun çiğneyerek açın
İftar öğününe bir dilim ekmeği uzun uzun çiğneyerek başlamak gerekir. Böylece beyne çok daha çabuk tokluk sinyali gidiyor ve bu bir dilim ekmek öğün boyunca çok daha kontrollü besin tüketilmesini sağlar.
Ramazan ayında kilo almaktan ekmek sayesinde kurtulun
Ramazan ayında sizi kilo almaktan koruyan besin yine ekmek. Tam tahıllı ekmek çeşitleri hem iştah yönetimine destek olur hem de zengin vitamin ve mineral içeriği ile metabolizmayı hızlandırır.
Pilav ve hamur işi çeşitleri yerine ekmek tüketin
Hem iftar hem sahur öğününde 2-3 dilim ekmek tüketmeye özen göstermek gerekir. Öğünlerde pilav veya hamur işi çeşitleri yerine ekmek tüketmek kalori tasarrufu yapılmasına yardımcı olur. Bu besinlerin hepsini karbonhidrat olarak tanımlasak da özellikle hazırlanışında yağ kullanılan karbonhidrat alternatifleri kalori anlamında tabi ki ekmekten daha yüksek kaloriye sahip. 1 dilim ekmek ve 20 g pirinç aynı kaloriye sahipken, pirinç pilav olarak hazırlandıktan sonra içerisine eklenen yağ ile ekmekten en az 30 kalori daha fazla kaloriye sahip olur.
Ekmeği yasaklayan diyetlerden uzak durun
Ramazan’da “karbonhidrata hayır” demeyin! Çünkü karbonhidratsız beslenilen 1 ay demek çok ciddi kas kaybı demek ve kaybedilen her kas ağırlığı ne yazık ki tekrar yağ ağırlığı olarak geri döner. Bu nedenle her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da yanlış diyetlerden ve özellikle ekmek yasaklayan diyetlerden uzak durmak gerekir.
Ekmek ile açlık hissine ve kontrolsüz tatlı tüketimine engel olun
Gün içerisinde açlık ile başa çıkılmasını sağlayan en değerli besin, sahurda tüketilecek ekmek. Aynı zamanda Ramazan ayında ekmek tüketimi, kontrolsüz tatlı tüketimine karşı da koruyucu kalkan niteliğinde.
İftar ve sahurlarda ekmek tüketerek dikkat dağınıklığını ve stresi ortadan kaldırın
Ramazan’da dikkat dağınıklığı ile başa çıkmak için yine ekmeği sofralarda bulundurmak gerekir. İftar ve sahurda ekmek tüketmek doygunluk hissini artıracağı için gün içerisinde uzun süre aç kalmanın oluşturabileceği strese karşı da koruyucu.









