Erkek Şiddeti ile Mücadele Raporu
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından hazırlanan Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları raporu şiddetle mücadelede ilk başvuru mercii olarak tanımlanan kolluk birimlerini odağına alıyor.
—
Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları raporunda öncelikli olarak 1 Mart 2022- 1 Mart 2023 tarihleri arasında Mor Çatı dayanışma merkezi ya da sığınağından destek alan kadın ve çocukların deneyimi, onlarla dayanışma kuran gönüllülerin tanıklıkları kaynaklık ediyor.
Raporda ayrıca Mor Çatı ve belediyelerde bire bir destek sunan kadınlarla yapılan odak grup toplantısı sonuçları, ilgili Bakanlıklara yapılan bilgi edinme başvurularına verilen yanıtlar, Dissensus Araştırma şirketinin Mor Çatı için yürüttüğü henüz yayınlanmamış olan “Türkiye’de Devletin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelesinin İşleyişi” isimli kamuoyu araştırması kapsamında edinilen bilgilerden faydalanılıyor.
Raporda mücadelede kilit rolü olan kolluk birimlerinin cinsiyetçi bakış açısı ile hareket etmesinin yanı sıra sistemde konumlanış biçimin temel sorun olduğu, bu durumun bir dizi kötü uygulamayı tetiklediği dikkat çekiyor.
Kolluk birimlerinin görevlerine sosyal hizmet uzmanının sunabileceği hizmetleri tanımlamak, önleyici çözüm araçlarından KADES çağrısına yanıt veren görevliler olması sistemin işlemesini imkânsız hale getiriyor.
Rapor ayrıca bütüncül izleme-değerlendirme sisteminin, denetim eksikliğinin de kötü uygulamaları ortadan kaldırmaya engel olduğunun altını çiziyor.