Göz Tansiyonu Riskine Dikkat
Normalde göz içi oluşumların beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısı aynı zamanda sürekli olarak da bazı kanallarla göz dışına atılır.
Op.Dr.Özgür Mertoğlu
Göz Hastalıkları Uzmanı
Göz içi oluşumların beslenmesi için sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısı aynı zamanda sürekli olarak da bazı kanallarla göz dışına atılır.
Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı göz sinirlerine zarar verir ve sinir ölümüne neden olur. Göz siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı oluşur.
Kimler glokoma eğilimlidir?
Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı risk faktörleri hastalığın ortaya çıkma olasılığını ve zararlarını artırabilir.
Glokom riskini artıran faktörler şunlardır:
İlerleyen yaş
Ailede glokom öyküsü
Sigara
Şeker hastalığı
Yüksek kan basıncı
Miyopi
Uzun süreli kortizon tedavisi
Göz yaralanmaları
Glokomun tipleri nedir?
Çeşitli türleri vardır.En sık karşılaşılan tipi Primer açık açılı glokom olarak bilinen sinsi seyreden türüdür.Ayrıca ataklar halinde göz tansiyonu yüksekliği yapabilen ve ani görme kayıpları meydana getirebilen Dar açılı glokom vardır.Yine çeşitli göz hastalıkları sonucu sekonder glokom olarak adlandırılan şekilleri mevcuttur.
Glokom nasıl teşhis edilir?
Glokom dikkatli bir göz muayenesiyle teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde Tonometre adı verilen bir aletle göz içi basıncınız ölçülür. Göz içi basınç yüksekliği tanıda önemlidir.Ayrıca göz dibi muayenesi yapılarak görme siniri incelenir ve glokom bulguları araştırılır.Kornea kalınlığı(kornea; gözün en önündeki şeffaf kısım) ölçülerek potansiyel riskler değerlendirilir.
Gerekli görülürse, bilgisayarlı görme alanı testi yapılarak glokomun varlığı araştırılıp görme alanı kayıpları incelenir.Yine görme siniri ve ve sinir lifleri ;NFA olarak adlandırılan test ile incelenerek olası riskler, zararlar araştırılabilir.Bilgisayarlı görme alanı(BGA) ve sinir lifi analizi(NFA) glokom hastalarının tanı ve takiplerinde son derece önemli testlerdir.
Glokomda erken tanı neden önemlidir?
Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur. Unutmayın ki; glokom herkeste olabilir. Glokoma bağlı görme kaybını önlemenin tek yolu erken tanıdır. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayenelerinin yapılması önemlidir.
Glokom tedavi edilebilir mi?
Glokom, tanı koyulduktan sonra tamamen iyileştirip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı ile kontrol altında tutulabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Eğer glokomunuz varsa, hastalığın tedavisi ve izlemi hayatınızın geri kalan bölümünde sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerilen tedaviyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir.
Glokom nasıl tedavi edilir?
Tipik olarak glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar genellikle göz damlası şeklindedir. Gerekirse cerrahi ve lazer girişimleri de uygulanabilir.
Göz damlaları nasıl kullanılmalıdır?
Göz damlalarının her gün kullanılması zorunludur. Önerilen ilaç tedavisinin tipine bağlı olarak göz damlasını yada damlalarını günde bir veya birkaç kez damlatabilirsiniz. Önemli olan her zaman doktorunuzun talimatını izlemenizdir.
Her zaman aynı damlalar mı kullanılır?
Glokomun ilerleyici bir hastalık olması sebebiyle göz doktorunuz göz damlalarınızı değiştirmek veya tedavinize başka göz damlalarını eklemek zorunda kalabilir. Bu değişikliklerin yapılmasındaki ilk neden göz içi basıncını kontrol altında tutabilmek, görme alanınızı korumaktır. Ayrıca kullandığınız damlaların ortaya çıkabilecek yan etkileri de bu değişikliklerin yapılmasını gerektirebilir.
Glokom hastalarının takibi nasıl ve ne sıklıkta yapılır ?
Hasta takiplerinde göz içi basınç ölçümü, bilgisayarlı görme alanı, sinir lifi analizi (NFA) uygulanabilir.Kullanılan ilaçlarla göz içi basınç istenilen seviyelerde olup olmadığı değerlendirilir ve diğer testlerin sonuçlarına göre takip sıklığı göz hekimince belirlenir