İshal Olduysanız Dikkat
Eş ya da arkadaşınızla aynı yemeği yediniz halde siz ishal oldunuz onlarda bir problem yoksa dikkat. O zaman sizin bağışıklık sisteminiz aynı besine farklı tepki vermiş olabilir.
Dr. Fatma Kural Aydın
İç Hastalıkları Uzmanı
İshal yapan etkenlerin genellikle dışkı ve ağız yoluyla bulaşır. Mikroplar dışkı ile kirlenmiş olan sular, temiz olmayan ellerle hazırlanan gıdalar, kirli sularla yıkanan bulaşıklar, kirli sularla sulanan ve yeterince temizlenmemiş sebzelerle hazırlanan salatalar, kirli sulardan avlanan deniz ürünleri, bayat ve uygun koşullarda saklanmamış gıdalar, tuvaletler, toplu taşıma araçlarından bulaşabilir.
Mide asidi gıdalarla alınan mikroplara karşı doğal bir engeldir. Ağızla alınan mikropların çoğu mide asidinde yıkılırlar ve barsaklara ulaşamadan ortadan kaldırılırlar. Proton pompa inhibitörü olarak bilinen mide ilaçlarının sık kullanılması durumunda, sıcak mevsimlerde aşırı sıvı tüketildiğinde mide asidi azalır, daha fazla mikrop barsaklara ulaşır. Kişilerin aldıkları mikrop miktarı, mide asit seviyeleri, bağışıklık sistemleri, barsak floraları farklı olduğundan aynı yemekten yiyen bir kişide ishal olurken diğerinde olmayabilir. Mikrobu aldıktan sonra 6 saat içinde ishal başlayabileceği gibi 2 gün sonra da ishal başlayabilir.
Mikropların bulaşma yolu dışkı ağız yolu olduğundan el yıkama, hijyen kurallarına uyulması, salatalık malzemelerin iyice yıkanıp sirkeli suda bekletildikten sonra kullanılması, gıdaların taze tüketilmesi ya da uygun koşullarda saklanması ön planda yapılması gereken önlemlerdir. Fakat sabun ve dezenfektanlara kısmen dirençli mikroplar da vardır, bunlar klorlu bileşiklere duyarlıdır. Bu mikrop etkenleri sularda ve havuzlarda uzun süre canlı kalabilirler.