google.com, pub-2571312230047356, DIRECT,f08c47fec0942fa0

Kalça Çıkığında Birinciyiz

Kalça Çıkığında Birinciyiz

Kalça çıkığının en önemli nedeni yapılan araştırmalar Eskimo, Japonya ve ülkemizde geleneksel olarak uygulanan kundaklamanın olduğunu ortaya koymuştur.

Doç. Dr. Muharrem İnan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Gelişimsel kalça çıkığı hala önemli ortopedik sorun ve sakatlık nedenidir. Ülkemizde doğumların hastanede yapılmaması, her doğan çocuğun değerlendirilmemesi bunun başlıca sebebi.

Gelişmiş toplumlarda düzenli sağlık taramaları ve her yeni doğanın muayenesi yapılarak bu sorun tedavi edilmektedir.

Ülkemizde, araştırmalara göre görülme sıklığı yaklaşık yüzde 0.1- 0.2 olarak bildirilen kalça çıkığı soruna kız çocuklarda erkeklere oranla 4-5 kat fazla rastlanmaktadır. Araştırmalarda aynı zamanda, bizi dünyada ilk sıralara taşıyan görülme sıklığının yüksekliğinin kundaklamadan kaynaklandığı belirlenmiştir. Kundaklama işlemi Eskimolarda, Japonya’da ve ülkemizde geleneksel olarak uygulanmaktadır. Eski alışkanlıklarımızdan kaynaklanan bu uygulamayla bebeklerin bacak ve kollarının düzgün olması amaçlanır. Ancak modern tıp uygulamalarında bu düşünce doğru değildir ve bebeklerde oluşacak bacak eğriliklerini önlemede kundaklamanın yeri yoktur.

Kundağa “hayır” diyelim…

Kalça çıkığı tedavisinin başarılı olmasında erken tanı çok önemlidir. Erken tanı için mümkünse doğum sonrasında tüm bebeklerin; bu mümkün değil ise riskli grup olarak kabul edilen makadi doğum, kız çocuklar, çoğul doğumlar, ailesinde kalça çıkığı olan bebeklerin kalça muayenesi yapılmalıdır. Kalça çıkığı muayenesi klinikte uzman doktorlar tarafından yapıldığı için bazı bebeklere tanı konulamamaktadır.

Gelişimsel kalça çıkığının erken dönemde teşhisi için kalça ultrasonografisinin özellikle yeni doğan ve erken çocukluk döneminde rutin olarak tüm bebeklere uygulanması gerekir. Çünkü erken dönemde kalça çıkığı tanısı konan çocuklar ameliyatsız(alçı, bandaj gibi) yöntemlerle iyileşirken, geç tanı konulduğunda (özellikle yürüme yaşından sonra) mutlaka cerrahi tedavi gerekmektedir. Sonuç olarak;  gelişimsel kalça çıkığı önlenebilir bir hastalıktır. Eski alışkanlıklarımızdan vazgeçelim ve kundağa “hayır” diyelim!.. Yeni doğan bebeğimizi çok pahalı olmayan, kısa süren ve ağrısız bir işlem olan ultrasonografi yaptırarak oluşabilecek sakatlıkları önleyelim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.