Kamuda Olağanüstü Adalet Halleri

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu 29 Mart’taki Maltepe Mitinginde RTÜK, TRT ve AA yöneticilerinin “görevi kötüye kullandığına” yönelik yaptığı suç duyurusunun nedenlerini açıkladı. Eminağaoğlu, kamu görevlilerinin iktidar organları gibi hareket ettiklerini iddia ederek, “Şu an Türkiye’de yasa yoluyla süresiz uygulanan olağanüstü hâl rejimi söz konusu” dedi.
—-
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali sonrasında üniversiteli gençlerin tepkisiyle başlayan gösteriler, bu sırada emniyet güçlerinin orantısız güç iddiasıyla büyüyen adalet tartışmasına Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu yargıyı da dahil etti.
Ömer Faruk Eminağaoğlu 29 Mart’taki Maltepe Mitinginde RTÜK, TRT ve AA yöneticilerinin “görevi kötüye kullandığına” yönelik yaptığı suç duyurusunun sebeplerini açıklarken “Şu an Türkiye’de yasa yoluyla süresiz uygulanan olağanüstü hâl rejimi söz konusu” dedi. Eminağaoğlu şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Şöyle bir hatırlayalım. 15 Temmuz’dan sonra Türkiye Olağanüstü Hal’ ilan edildi. Anayasa Mahkemesi’ne başvuramıyoruz. O KYK’larla elimiz kolumuz bağlanıyor. Despot bir iktidar ortaya çıkıyor, otoriter bir iktidar ortaya çıkıyor. İktidar hiçbir işlemini yargı ile denetletmiyor. Yargı adeta iktidarın her dediğini yapar kurumlar haline dönüşüyor. Şu an Türkiye’de yasa yoluyla süresiz uygulanan olağanüstü hâl rejimi söz konusu.”
Ömer Faruk Eminağaoğlu ayrıca, “Devletin kurumlarının halka doğru haberi sunma, halkın haber alma hakkını sağlam yönünde hareket etmesi lazım. Orası halkın. Hangi düşünce de olursa olsun halkın haber alma hakkını sağlayan, yerine getiren bir kuruluş olmalı” dedi.
Emniyet Güçlerinin gösterilerde orantısız güç uyguladıkları şikayetler konusuna emniyet güçlerinin anayasal görevlerini hatırlatarak, şu açıklamayı yaptı: “Müdahale zorunluluk taşıyorsa olabildiğince şiddet kullanmadan, şiddet kullanmayı en son çare olacak şekilde öncelikle uyarılar yapmalı, son çare olarak basamak basamak diğer yöntemleri kullanması gerekiyor. Yasalar der ki; ‘konusu suç olan emir yerine getirilmez, yerine getirildiği takdirde hem emri veren hem emri yerine getiren sorumlu olur’ der. Kamuda çalışanların görev tanımının dışına çıktıkları adeta iktidar organları gibi hareket ettiklerini görüyoruz” dedi.