Robotik Cerrahide Dünya Başarısı
Robotik cerrahide dünyanın dikkati Türkiye’de. Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları, Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, ses teli ve dil kökü kanserleri, uyku apnesi gibi hastalıkların tedavisinde dünyada robotik cerrahiyi en fazla kullanan doktor olmanın gururunu yaşıyor.
—–
Robotik cerrahiyi kulak burun boğaz hastalıkları, baş-boyun ameliyatlarında başarı ile uygulayan uzmanlardan Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev aldığı süreçte kullanılması için etkin rol oynadı.
Ses teli ve dil kökü kanserleri, uyku apnesi gibi hastalıkların tedavisinde dünyada robotik cerrahi ile en fazla ameliyat yapan doktor oldu. Robotik cerrahi ile ilgili yaptığı 500 ameliyatın 150’sini kanser vakaları oluşturuyor.
Dünyanın gözü Türkiye’de
ABD ve Avrupa’dan çok sayıda hasta ülkemize bu operasyonlar için geliyor. KBB hastalıkları, baş ve boyun cerrahisinde robotik cerrahinin önemini anlatan Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, “Dünyada robotik cerrahiyi bu alanda en geniş olarak uygulayan hekimlerden biriyim. 500 vakada kullandım. Bunun 150’si kanser vakaları. Vakaları internetten görüp, yurtdışından ülkemize gelen çok sayıda hastamız oldu” dedi.
Robotik cerrahi mi açık ameliyat mı?
Dünyada sağlık alanında 25 yıldır birçok alanda kullanılan yaklaşık 8 bin 200 Da Vinci robotlarıyla şimdiye kadar 12 milyondan fazla ameliyat gerçekleştirildi. Bu yıl 1, 5 milyondan fazla ameliyatın yapılması öngörülüyor. Ürolojiden, baş ve boyun cerrahisine kadar birçok alanda kullanılan robotlar, doğal açıklıktan veya ufak bir kesi ile yapılan ameliyatlardan hızlı iyileşme sağlıyor.
Avantajları çok
Robotik cerrahi ile 15 yılda 500 operasyon gerçekleştiren Prof. Dr. Kayhan, hasta için avantajlarını ise şöyle sıraladı:
“Bir yara izi olmuyor. Kan kaybı riski yok. İyileşme daha hızlı oluyor. Hastanede yatış süresi kısalıyor. Kanser cerrahisinde kemoterapiye olan ihtiyacı azaltıyor. Operasyon süresi 15-20 dakika sürüyor. Oysa açık bir ameliyat 3-5 saat sürebilir. Boyun kanserleri ameliyatlarında hastaya trakeostomi açılması gerekiyor. Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlarda ise buna gerek kalmıyor. Cerrah için de avantajlı. Dil kökü kanserlerinin ameliyatlarında ağızdan robotik cerrahi ile girildiğinde kesi olmadan ameliyat avantajı sağlar. Bu sayede de hasta hemen yeme içmeye başlayabiliyor. Enfeksiyon riski yok. 3 boyutlu bir görüş sağlıyor. 16 kez büyüterek, cerrahın daha iyi görmesini sağlıyor. Bu sayede de sağlıklı dokuya zarar vermenin önüne geçmiş oluyor”
Uyku apnesinde de robotik cerrahi
Robotik cerrahinin ilk olarak bademcik kanserlerinde kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kayhan, daha sonra uyku apnesi operasyonlarında da tercih edildiğine dikkat çekerek, “Avrupa ve ABD’de özellikle dil kökü kanserleri yaygın. Ülkemizde ise uyku apnesi. Robotik cerrahiyi uyku apnesi ameliyatlarında da kullanıyoruz.”