Web Sayfası Privacy PolicyCookie PolicyTerms and ConditionsPrivacy Policy

Üveit İçin Behçet Şüphesi Yeterli

02.09.2013
119
Üveit İçin Behçet Şüphesi Yeterli

Türkiye’deki 100 üveitli hastadan 30’unun behçet hastası. Bir kişinin behçet hastası olduğunu kabul etmek için aranan kriterlerden birinin gözün etkilenip etkilenmemesidir.

Prof. Dr.Tayfun Bavbek

Göz Hastalıkları Uzmanı

Üveit, gözün iris, kirpiksi cisim ve koroid adı verilen tabakalarını tutan bir iltihaplanma olarak bilinir. Ön, orta ve arka üveit olarak sınıflandırılır. Ön üveitler gözde şiddetli ağrı, görme bozukluğu, kırmızılık, kamaşma, ışığa bakamama ve sulanmaya, orta üveitler sinek uçuşmasına yol açıyor. Arka üveitlerin görme sinirini ya da görme merkezini tutması sonucu ani ciddi görme kayıplarıyla karşılaşılabiliyor.

100 Üveitli Hastadan 30’u Behçet Hastası

Behçet hastalığı gözün tüm tabakalarını etkiliye bilir. Görme siniri tutulumu, görme merkezinde ödem, göz içi kanaması, katarakt, damar iltihabı en çok görünen problemlerdir.

Behçet Hastalığı Erkeklerde Daha Çok Görülüyor

Behçet hastalığında tedaviye yanıt oranı yüzde 80’den fazladır. Onun için erken tanı son derece mühimdir. Üveit hastalığının görülme sıklığı olarak kadın erkek arasında fazla fark yoktur ancak üveitin çeşidine göre değişir. Behçet hastalığında ise Türkiye’de iki erkeğe karşılık bir kadında rastlanır. Bu nedenle behçet hastalığına bağlı üveit erkeklerde daha çok görülüyor.

Behçet Hastalığını Bir Türk Hekim Buldu

Behçet hastalığı, Türkiye, Irak, Afganistan, Japonya, Kore gibi ülkelerde çok sık görülmesi nedeniyle ‘İpek Yolu Hastalığı’ olarak biliniyor. Ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel bölgede yaralar, vücudun bazı bölgelerinde sert ve ağrılı kızarıklar ile göz iltihaplanması başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Hastalığı bulan ve adını koyan ise bir Türk hekimi olan Ordinaryüs Prof. Dr. Hulusi Behçet’tir. Hastalık 1937’den bu yana dünyada onun adıyla anılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.