Beslenme ve Alzheimer İlişkisi

Beslenme ve Alzheimer İlişkisi

Alzheimer beyin hücrelerini öldürür, beyine ciddi bir şekilde zarar verir, hafıza, düşünme ve davranışlarda bozukluklarına yol açar. Sinsi şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Beslenme şeklinde sağlıklı değişimlerin yapılması beynin yaşlanma sürecinde daha güçlü kalmasına yardımcı olur.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan

Alzheimer yaş aldıkça görülme riski artan bir hastalıktır. Ancak yaşlılığın doğal bir süreci değildir. Alzheimer hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin etkisi yapılan çalışmalarda gözlenmiştir.

Yaş ilerledikçe alzheimer riski artıyor!

Yaş ilerledikçe Alzheimer hastası olma riski artar. Özellikle 65 yaş sonrası risk daha yüksek boyutlardadır. 2007 yılında yapılan bir araştırmada; dünya genelinde 65 yaş üzeri her 8 insandan birinde Alzheimer olduğu görülmüştür. 85 yaş üzerinde de ise her 2 kişiden birinin Alzheimer olduğu görülmüştür.

Alzheimer riskini arttıran nedenler arasında genetik yatkınlık, beslenme yetersizlikleri, B12 vitamini eksikliği, obezite, kanda kötü kolesterol ve yağ değerlerinin yüksek olması, alüminyum, demir, bakır, kurşun gibi sinir sitemine toksin etkisi yapan metallere uzun süre maruz kalmak ve tedavi edilmeyen diabet sayılabilir.

Sağlıklı beslenmeyle beyniniz yaşlanma sürecinde daha güçlü kalacak!

  • Aşırı doymuş yağ tüketimi Alzheimer hastalığının ilerlemesini tetikler. Bu nedenle doymuş yağ tüketimini azaltın. ( Yağlı etler, tavuğun derisi, margarin, süt ve yoğurdun kaymağı doymuş yağ içeren yiyeceklerdir)
  • Trans yağ içeren gıdalardan olabildiğince uzak durun. ( Hazır kek, kurabiye, cips ve kızarmış yiyecekler trans yağ içerir)
  • Özellikle kalp ve beyin sağlığı için oldukça önemli olan omega-3 yağlarını beslenmenizden eksik etmeyin. ( Haftada 2 gün balık yiyin, her gün küçük bir avuç; fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı kuruyemişlerden birini tüketin.)
  • Antioksidan seviyelerinizi yükseltin. Antioksidan seviyelerinizi yükseltmek için de, E vitamininden zengin badem, ay çekirdeği, zeytinyağı ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri her gün beslenmenize ekleyin. ( Öğlen veya akşam yemeğinin birinde zeytinyağı ilaveli bol yeşil salata olsun )
  • B12 vitamin seviyelerinizi kontrol ettirin.
  • Alüminyum vücudumuza ve beynimize toksin etki yapar. Bu nedenle alüminyum birikimine dikkat edin. ( Fırında pişirirken Alüminyum folyo kullanmayın)
  • İyi kolesterol HDL’yi yükseltip, kötü kolesterol LDL’yi düşürmeye özen gösterin. ( Her gün 30 dakika açık havada yürüyüş yapmak HDL iyi kolesterolünüzü yükseltir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.