Çocuk Diş Macunu Seçiminde Tat mı Flor mu?

Çocuk Diş Macunu Seçiminde Tat mı Flor mu?

‘Çocuğum için hangi diş macununu tercih etmeliyim?’ sorusunun yanıtı için günümüzde üretilen çok fazla ürün bulunuyor. Uzmanlar, ebeveynlerin seçim yaparken ambalaj ve tada değil, içerik-flor konsantrasyonuna dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dt. Nurgül Demir 

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı

Diş fırçalama alışkanlıklarını yeni kazanmaya başlayan çocuk için diş macunu seçiminde uzmanlar önceliğin içerik ve flor konsantrasyonu olması gerektiği konusunda uyarıyor.

Karar aşamasında asıl belirleyici olan faktörler, çocuğun yaşı ve çürük risk durumudur. Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Akademisi’nin yönergeleri doğrultusunda; ilk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra florlu macun kullanılmaya başlanmalı, 3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3-6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde yeterlidir.

Hangi tip diş macunu kullanılmalı?

Florun diş çürüğü oluşumu önleme-ilerlemesini durdurma tartışması devam etmektedir. Diş macununun yaş ve çürük risk durumuna göre, hangi konsantrasyonda flor içermesi gerektiği çocuk diş hekimi tarafından belirlenmelidir. Farklı şikayetlere özel olarak üretilen pek çok diş macunu arasından, en önemli farkındalık mine yapısını güçlendirmek için üretilen özel macunlardır. Dişlerin kemik içinde geliştiği dönemde, mineral içeriklerinin yetersiz kalması sebebiyle, dişler beyaz opak leke veya kahverengi yumuşak bir yapıyla sürebilir.

Mine yapısını güçlendiren macunlar seçilmeli

Mine yapısını güçlendirmesi için özel macunların tercih edilmesi gerekebilir. Bu macunların içeriğindeki, flor-kalsiyum gibi bileşenler, hasarlı mineyi onararak, güçlenmesine yardımcı olurken; aynı zamanda dişleri çürüğe sebep olabilecek risk faktörlerine karşı da korur. Günde iki kez ve çocuğun yaşı için önerilen miktarda diş macunu kullanarak, diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Dişler, genç erişkinlik dönemine kadar mutlaka ebeveyn kontrolünde fırçalanmalı; bitiminde macunun tükürtülmesi sağlanmalı veya yapılamıyorsa macun diş yüzeylerinden silinerek uzaklaştırılmalıdır. ‘Uzman bir hekim’ tarafından ‘hastanın çürük risk durumu’na göre, profesyonel olarak, seçilerek önerilen ürünler, sadece ‘doğru’ ve ‘yeterli’ kullanımı zararsızdır.

Dikkat edilmesi gereken 5 madde

1-Dişler genç erişkinlik dönemine kadar ebeveyn kontrolünde fırçalanmalıdır.

2-Diş macunundan optimum fayda sağlayabilmek için diş fırçalamanın doğru teknikle yapılması önemlidir.

3-3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3-6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması yeterlidir.

4-İlk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra florürlü macun kullanılmaya başlanmalıdır.

5-Bebek ve çocuk yaş grubundaki hastalarda diş macunu seçimi için mutlaka çocuk diş hekimine danışılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.