Depresyon Sesini Duyuyor musunuz?
Depresyonun kişiyi engelleyen bir sesi vardır. Uzmanlar zor zamanlarda depresyon görülebileceğini çözümün ‘nedenin bulunmasında’ yattığını vurguluyor ve ekliyor: ‘En önemli ilaç harekettir’
Dr. Elvan Çiftçi
Psikiyatri Uzmanı
Zor zamanlar yaşayan kişiler bazen depresyon bazen de kısa süreli depresif duygular hissedilebilir. Depresyon belirtileri fark edilirse öncelikle neden uyandığı ve gerçekleştiğinin araştırılması gerekir.
Depresyonun sesini dinlemek gerekir…
Kişi bu süreçte yeni bir uyanışla hayatını yeniden şekillendirebilir. Öncelikle mücadelede kendilerine dikkat etmeleri gerekir. Nedenleri düşünmek uyarıcı sinyallerdir. Hayatı yeniden gözden geçirmek gerekebilir. Kişinin kendisi ve yaşadıklarına karşı açık, kabul edici, sevgi dolu olmasında fayda vardır. Ne kadar istemese de depresyon dibe çekerken yapılması gereken hareket etmekten geçer. Ne kadar çok hareket edilirse depresyon o kadar hızlı geçer. Egzersiz yapmak hafif depresyonlarda ilaç kadar faydalıdır. Harekete geçmek sadece fiziksel anlamda düşünülmemelidir. İnsanlarla konuşmak, odaklanmaya çalışmak, yürürken hafızayı kullanarak da motor korteksle beraber beyinin diğer bölgelerini aktifleştirerek depresyona karşı korunmak mümkündür.
Genellemelerden uzak kalınmalı başarılara odaklanılmalı
Bugün yaşananlar yarının göstergesi olmayabilir. Depresyon sürecinde kişi kendisini yakından takip etmelidir. Günlük tutabilir, bugün küçük görünen sonrasında anlamlı ve değerli olabilir. Depresyonla birlikte dünya karanlık, acı dolu ve kaygılı hale gelebilir. Küçük hedefler belirleyerek adım atmakta fayda vardır. Genellemelerden uzak, neleri başardığına odaklanmak önemlidir. Küçük görünebilir ancak devam edildiğinde depresyon döngüsü kırılmaya başlar.
Hep aynı şeyleri yapmaktan uzak durulmalı
Depresyonun kişiyi engelleyen sesi vardır. Gitmekten alıkoyar, ‘Gitsen ne yapacaksın, insanlara yük olacaksın’ gibi sizi durduran, insanların arasına karışmayı engelleyen özellikleri mevcut. Burada depresyonun sesini değil doğru olan sesi dinlemek önemlidir. Depresyona karşı ‘haklı olabilirsin ama şu an burada yatıyor olmamdan daha iyi bir seçenek’ ya da ‘insanlara yük olmayacağım’ gibi daha barışık bir sürece girilmelidir.
Yatağı toplamak, bulaşıkları kaldırmak gibi ulaşabilir hedeflerdir. Bunların devamlılığı ile hayat rutine girmeye başlar. Zevk alınan hobiler, arkadaşlarla görüşmek, sevilen yerlere gitmek, müzik dinlemekle hayata renk katılabilir. Depresyon sürecinde hep aynı şeylerin yapılması süreci olumsuz etkiler.
Yeni şeyler denemek zihinde farklı açılar ile beraber aktifleşmeye başlar. Süreçte hafıza ve dikkati kullanmak depresyonun getirdiği problemlerin çözümüne yardımcı olabilir. Gönüllü aktivitelere katılmak önemlidir.
Antidepresan kullanımı doktor kontrolünde olmalı
Antidepresan ilaçların kullanımına bağımlılık yapmaz. Bağımlılık yapan türdeki ilaçlar devlet kontrolünde kırmızı ya da yeşil reçeteli olarak satılır. İlaçlar doktor kontrolünde başlayıp, sonlandırılmalıdır.
Antidepresan ilaçlar intihara sebep olmaz. İntihar düşünceleri depresyonun bir parçasıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta, depresyon devam ederken ilaç kullanımıyla beraber enerji miktarı artacağı için var olan intihar düşüncelerinin harekete geçme riskidir. Bu tür hastaları çok yakından takip edilmesi gerekir.