Erkek Kısırlığı Tedavisi

Erkek Kısırlığı Tedavisi

Erkek kısırlığının başlıca sebepleri arasında; hormonal-genetik sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anomalilerile çevresel-kimyasal etkenler bulunuyor. Uzmanlara göre, çevresel ve kimyasal etkenlerin gün geçtikçe artması erkek kısırlığındaki artışı da beraberinde getiriyor.

Dr. Hakan Özörnek

Erkek kısırlığının belirtileri

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 40’ında sorun erkekten kaynaklanıyor. Hekimler tarafından yapılan spermiogram ile tanı konulan erkek kısırlığı genellikle belirti vermiyor.

İdrar yaparken yanma ya da akıntı olmasının ön teşhis olabilir. Kesin tanı iki ila yedi günlük ilişki kısıtlamasından sonra yapılan sperm testi, ultrasonografi ve doktor muayenesiyle verilebilir. Spermin sayısı kadar, hareketliliği ve şekli de önemlidir.

Erkek kısırlığının tedavisi

“Erkek kısırlığının en sık görülen nedenlerinden biri de yumurtalık damarlarında varisleşmeyani; varikoseldir. Varikosel sorunu, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak bu operasyon, sperm kalitesini biraz arttırsa bile çiftlerin kendiliğinden çocuk sahibi olmasına genellikle yetmiyor ve tüp bebek tedavisi gerekiyor.”

Azospermide yani; hiç spermi olmayan erkeklerde hormon değerlendirmesi önemlidir. Hormonların azalmasına bağlı bir durumda hormon verilerek hiç ameliyata gerek kalmadan sperm elde edilebilir. “Sperm sayısı hafif ve orta derecede azalmış ise aşılama yapılıyor. Aşılamanın tek uygulama sonucundaki başarısı yüzde 10 ila 15 arasında değişiyor. Spermin çok az olduğu durumlarda ise mikroenjeksiyon yöntemini tercih ediliyor.”

Hiç sperm hücresi bulunmayan erkekler de baba olabilir

Gelişen teknoloji, çeşitli nedenlere bağlı olarak hiç sperm hücresi bulunmayan erkeklere de baba olma fırsatı veriyor. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkün oluyor. “Testis hacmi ve semen hacmi normal olup FSH düzeyleri de normal olan hastalarda sorun büyük olasılıkla boşaltıcı sistemdeki bir tıkanıklık olacaktır ve bu durumda da yüzde yüze yakın başarıyla testis biyopsisinde sperm elde edilebilir. Önce erkeğin ameliyatını yapıp sperm bulunur ise kadının tedavisine başlanır aksi halde kadına boşu boşuna ilaç verilmiş olabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.