Eti Fazla Kaçırdıysanız
Etin baş tacı olduğu Ramazan sofrasının nasıl olması gerektiğini öğrenin.
Dyt. Elif Karacanoğlu
Et tüketimi arttıkça kişinin vücudundaki toksin oranı da artar; bu da C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacı açığa çıkarır. Öğününüzü planlarken bunu göz önüne almanız gerekir.
Et, demir, B 12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengin olsa da metabolizmamızı çalıştıran posa ve C vitamininden oldukça fakirdir.
*Etinizi olabildiğince posa ve C vitamininden zengin olan çeşitli sebzeler ile pişirin veya tüketin.
*Etli yemeklerde portakal veya domates suyu için.
*Posa ve su içeriği yönünden zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz.
*Demirin emilimini artırdığı bilinen C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketin. Kansızlık probleminiz varsa faydalı olur.
İkramlara Hayır Demek Zorunda Değilsiniz. Ama…
*Abartıya kaçmadan küçük porsiyonlarda yiyin.
*İkram edileni seçme şansınız varsa hamurlu tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin.
*Hamur tatlı yediyseniz kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran için.
*Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çaylarını tercih edin. Bayramda artış gösteren kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.
*Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Böylece diyet yapmak ve bayramlarda diyetinizi bozmak zorunda kalmazsınız. Her ortamda var olan seçeneklerden kendi mönünüzü belirleyebilirsiniz.
*Şeker hastası iseniz ara öğünleri atlamayın ve çok uzun süre aç kalmayın. Bunun için gideceğiniz yere ara öğününüzü de beraberinizde götürebilirsiniz.
Ramazana özel mönü
Kahvaltı
*Açık çay
*Beyaz peynir, dil veya kaşar peynir
*Bol maydanoz, dereotu, nane, taze biber
*Zeytin
*1 dilim börek
*2 dilim tam buğday unundan ekmek
Ara
*4 kayısı veya 1 incir ve 5 badem
Öğle
*Bol salata (zeytinyağı ve nar ekşili sos ile)
*Zeytinyağlı sebze yemeği
*1 kase yoğurt
*Fırın makarna/ börek veya ekmek
Ara
*1 fincan sütlü kahve ve kuru meyve veya sütlü tatlı ve ya meyve tatlısı
Akşam
*Bol salata
*Izgara et veya köfte
*1 ayran veya cacık
*Bulgur pilavı (sebzeli)
Gece
*Taze mevsim meyveleri