Günde 30 Gram Lif Şart

Proteinin yanısıra sağlık için günde 30 gram lif tüketmek gerekir. Oysa insanların yüzde 80′i, çocukluktan yetişkin oldukları zamana dek yeterli lif tüketmiyor.
Prof. Dr. Banu Çaycı
Beslenme Danışma
İnsanın günde 30 gram lif tüketmesi gerekir. Çözülebilen-çözülemeyen şeklinde 2 türlü lif vardır.
Lif tüketmenin sağlık açısından faydaları:
Çözülemeyen lif, yediklerimizin bağırsaklardan geçmesine yardımcı olarak bağırsağın düzenli çalışmasına ve atıkların atılmasına yardımcı olur. İyi gıda kaynakları arasında koyu yapraklı sebzeler, taze fasulye, tam buğday ürünleri, çekirdek ve fıstık yer alır.
Çözülebilir lif, midenin boşalma süresini uzatarak şekerin daha yavaş serbest bırakılıp özümsenmesini sağlar. İyi gıda kaynakları arasında yulaf, kuru fasulye, kuru bezelye, fıstık, arpa, portakal, elma, havuç ve keten tohumu yer alır.
Omega 3 Çok ama Çok önemli
Sağlık açısından sayısız faydası olan Omega 3 yağ asitlerinin vücut üretemediği için dışarıdan alınması gerekir. Yetişkinler haftada 1 porsiyon yağlı balık (Omega-3 yağı açısından zengin), 1 porsiyon da beyaz balık tüketmelidir.









