Güneş Yanıklarına Dikkat

Güneş Yanıklarına Dikkat
68 / 100

Güneş yanıklarına halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine yoğurt veya diş macunu sürmek enfeksiyon riskini artırır. Deniz keyfini kabusa dönüştüren güneş yanıkları, alınacak önlemlerle tatil için tehlike olmaktan çıkıyor.

Dr. Behiç Berk Kuğu
Acil Servis Uzmanı

Güneş yanıklarına dikkat etmek gerekir. Işınları vücutta  D vitamini salgılanması açısından esas faktör olması sebebiyle oldukça önemlidir.

Fazla ve şiddetli güneş ışığına maruz kalınması ciltte 1. dereceye kadar varabilen yanıklara neden olabilir. Bunun yanısıra UVA ile UVB ışınlarına uzun süreli ve sık maruz kalınırsa, ‘Malign Melanom’ adı verilen cilt kanseri hastalığı riskini özellikle beyaz tenli kişilerde belirgin şekilde arttırır. Ayrıca güneş ışığına maruziyete bağlı olarak deride büller denilen şişlikler, kızarıklıklar, su dolu cilt kabarcıkları oluşabilir. Bu cilt lezyonları da enfeksiyon kapmaya yatkındır ve kontrol altında olmaları gerekir.

Yanıklara yoğurt veya diş macunu sürmeyin
Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine, yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmek enfeksiyon riskini arttırır. Güneş yanığını ilk tespit edildiğinde öncelikle yanık bölgeye, temizliğinden emin olduktan sonra soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra hekimin önereceği, yanığın acısını azaltacak anestezik ve hassaslaşan bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyecek kremler karıştırılarak sürülebilir.

Çocuklar doğrudan ve uzun süre güneşin altında kalmamalı!

Şiddetli güneş ışınları özellikle çocuklar için tehlike yaratır. Çocukların, yaz aylarında ve özellikle güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmamasını sağlamak gereklidir. Açık havada yapılacak aktiviteler için en uygunu sabah saatleridir. Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklar öğle saatlerinde doğrudan ve uzun süre güneş ışını almamalıdır. Tüm bunların yanısıra çocuklar için en büyük riski oluşturan durum su ve mineral eksikliğidir. ‘Dehidratasyon’ olarak tanımlanan bu durum ısıya bağlı olarak gelişmektedir. Hayati tehlike riski taşıyan ‘dehidratasyona’ yol açmamak için güneşte kalan çocukların yeterli miktarda sıvı almaları sağlanmalıdır. Ciltte oluşabilecek yanıklar için ise soğuk kompres ve serin ortam yeterlidir. Çocuklarda krem ve pomad kullanımı ise sadece doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Susuzluk ve güneş çarpması tatilinizi zehir etmesin
0 – 1 yaş aralığındaki bebekler yaz aylarında ve özellikle öğle saatlerinde kesinlikle güneşe doğrudan maruz kalmamalıdır. Çocukların güneşten verimli bir şekilde faydalanması için sabah saatleri tercih edilebilir.

1 yaşından büyük çocuklar ise güneşin etkin olduğu saatlerde dışarıdaysa mutlaka kenarlı şapka takmalıdır. Deniz kenarında ise yine SPF’si yüksek kremler kullanmalıdır. Çocuğun özellikle 1 saatten fazla doğrudan güneşe maruz kalmamasına da dikkat edilmelidir.
Tüm çocuklarda dikkat edilmesi gereken en büyük risk: susuzluk ve güneş çarpmasıdır. Ebeveynler bu konuda gerekli önlemleri alarak yaz tatillerini sağlıkla geçirebilir.

Sağlığın anahtarı: Yeterli miktarda SU için!
Yetişkinlerde ve çocuklarda vücutta meydana gelen su kaybını engellemek için yeterli miktarda su içilmesi ciddi önem taşımaktadır. Yaz aylarında ve özellikle ‘güneş yanığı’ durumlarında su tüketiminin önem düzeyi artar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.