Kayısı Çekirdeği Kanser Şifası

Kayısı Çekirdeği Kanser Şifası
70 / 100

Kayısı çekirdeği içerdiği antimikrobiyal, ağrı kesici, antioksidan, iltihap önleyici özellikleri kanser ve kalp başta olmak üzere çok sayıda hastalığın önlenmesi-tedavisinde rol oynuyor.

Uzm. Dyt. Başak Satar

Kayısı çekirdeği genellikle içerdiği lif özelliği nedeniyle hazımsızlık problemlerinde tavsiye edilse de aslında bir şifa deposu. Protein içeriği yüzde 14,1- 45,3 arasında değişmektedir. Aynı zamanda 8 farklı çeşit esansiyel aminoasit içerdiği bilinmektedir.

Çok sayıda kişi tarafından sevilerek tüketilen kayısı, çeşitli sağlık problemlerinin tedavi sürecinde doğal yöntem olarak sıklıkla tercih edilir. Yüksek miktarda A-C vitamini içeren ve fenolik maddeler bakımından da oldukça zengin olan kayısı, A vitamini ve beta karoten kaynağıdır. Kayısı meyvesi çağala (yeşil, olgunlaşmamış kayısı) döneminde yüksek oranda C vitamini içerirken bu vitamin olgunlaşma ile birlikte azalır.

Zengin vitamin-mineralleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan kayısı, kayısı çekirdeği doğru miktar, şekilde tüketildiğinde kanser ve kalp hastalıklarına karşı da vücudu destekliyor.

Kayısı, içerdiği glikoz, lif, protein, vitamin-mineraller ile kayısının insan sağlığı için faydalı bir gıdadır. Bunun yanında içerdiği fitokimyasal bileşim nedeniyle önemli bir anti-kanser, antioksidan etkiye sahiptir.

Diyet proteini kaynağı

Fonksiyonel besinler arasında kayısı çekirdeği önemli bir besindir. Ayrıca içeriğindeki polifenoller, streroller, karatenoid, çeşitli vitamin, mineraller sayesinde fonksiyonel besin özelliği göstermektedir. Kayısı çekirdeği, yağ, lifin yanı sıra önemli bir diyet proteini kaynağıdır.

Çok sayıda hastalığın önlenmesinde rol oynar

E vitamini ve çeşitli iz elementleri de içeren kayısı çekirdeği, zengin besleyici maddelerden dolayı özellikle öksürük, astım, kardiyovasküler, serebrovasküler gibi hastalıkların tedavisi veya önlenmesinde, dengeli besinlerden biri haline gelmiştir. Kayısı çekirdeğinin yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi kan basıncını düşürmekte ayrıca damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi olumsuz durumların oluşumunu azaltabilmektedir. Kayısı çekirdeklerinin içeriğinde bulunan fenolik bileşikler; serbest radikal temizleme özelliği, antikanser aktivitesi, koroner kalp hastalıklarının önlenmesi, antimikrobiyal özellikler gibi birçok sağlık problemi için faydalıdır.

Cilt sağlığına da etkisi var

İçeriğindeki E Vitamini, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak kırışıklık, güneş ve yaşlılık lekelerine karşı cildi korur. Cildin nemlendirilmesinde önemli rol oynayan kayısı çekirdeği cilt görünümüne, tonuna pozitif katkı sağlayarak cildin elastikiyeti artırabilir.

Bağırsak hareketlerini uyarır

Kayısı yüksek oranda lif içerir. Kronik, akut kabızlık durumlarında ilk akla gelen meyvelerdendir. Yapılan bir çalışmada güneşte kurutulmuş kayısının potansiyel probiyotik özellik gösteren bakterileri içerdiği gözlenmiştir. Kayısı çekirdeği taze meyvesi ile birlikte ve ayrı olarak tüketildiğinde bağırsak hareketlerini uyararak kabızlığın geçmesi-önlenmesine de yardımcı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.