Menü Kilo Alma Sebebi

Menüdeki zengin çeşitler bazen insanın gözünü döndürebilir. Hafta sonu kahvaltı ve brunchlardaki tüketim miktarı yükseldikçe, kilo açısından tehlike çanları çalmaya başlıyor.
Dr. Gizem Şeber
Diyetisyen & Yaşam Koçu
Tatildeki açık büfe menüleri, sabah kahvaltıları ve brunchlar kilo alma sebebi olabilir. Bunu engellemek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
-Genelde uyanma süremizden brunch mekanına ulaşana kadar 1-2 saat geçiyor. Bu zaman zarfında bütün gece aç kalan vücutta kan şekeri iyice düşüyor. Bu nedenle de büfeden seçim yaparken bir anda çok fazla besin seçip, çok fazla besin tüketilebiliyor. Bu nedenle evden çıkmadan bir avuç kuruyemiş, bir meyve veya 1 bardak süt gibi bir besin tüketerek kan şekeri dengemizi korumaya çalışmanız önemli.
– Tabağınızın yarısını mevsim yeşillikleri, sebzeleri ve meyveleri ile doldurun. Lifli yiyecekler daha kısa sürede doymanızı sağlayacaktır.
– Beslenmede dört ana besin grubu yer alır. Süt ve süt ürünleri, et ve et çeşitleri, sebze-meyveler ve tahıllar. Dört ana besin grubundan da besin tercih etmeye çalışın. Tek bir besin grubuna yüklenmeyin.
– Eğer bal, reçel gibi şeker içeren kahvaltılıkları aşırı miktarda tüketti iseniz meyveyi es geçin. Birkaç saat sonra ara öğün olarak tüketmeye çalışın.
– Besinleri yavaş tüketin, iyi çiğneyin. Beyne tokluk mesajının ulaşma süresinin 20 dakika olduğunu unutmayın. Hızlı yemek, daha fazla kalori almanıza neden olacaktır.
Mangal Sezonu Açıldı: Bütün piknik alanlarından, evlerin bahçelerinden iştah açıcı kokuların yayılmasına çok az kaldı. Hafta sonu yapılan barbekü partileri veya kurulan mangal sofraları, bütün hafta dikkat etmeye çalıştığımız beslenme düzenimizi bir anda alt üst edebilir.
– Önce salata ile başlayın. Salata lifli yapısı ile daha çabuk doymanıza ve yüksek kalorili diğer yiyecekleri miktar olarak daha az tüketmenize yardımcı olacaktır.
– Kızartma yerine yoğurtlu mezeleri tercih edin. Kızartma yiyecekler yerine peynir ve yoğurtla hazırlanan mezeleri tercih etmeniz hem daha fazla kalsiyum almanıza yardımcı olur, hem de kalori limitlerinizi kızartma kadar zorlamamış olursunuz.
– Etlerin direk ateşe veya kömüre temas etmediğinden emin olun. Bu durum etteki B vitamininin neredeyse tamamının kaybolmasına neden olmakla birlikte, ette kansere sebep olabilecek maddelerin oluşmasına neden oluyor.
– Etlerin yağlı kısımlarını tüketmeyin. Etin içerisinde de ona lezzet katmaya yetecek kadar görünmez yağ olduğunun bilincinde olun.
– Bütün karbonhidratları aynı anda tabağınıza doldurmayın. Sofrada ekmek, pilav, patates gibi yiyecekler aynı anda bulunuyorsa bir tanesini tercih etmeye çalışın.
Cuma Örnek Menü;
Kahvaltı: 3 yemek kaşığı dolusu lor peyniri (maydanoz ve kırmızı pul biber ile)
2 dilim bol tahıllı ekmek
Yağsız söğüş sebze
Şekersiz meyve çayı
Kuşluk: 2 tablet çikolata
Öğle: Yeşil mercimekli ve haşlanmış buğdaylı salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon ile)
2 kare dilim mısır ekmeği
İkindi: ½ bol tahıllı simit
1 su bardağı az yağlı sade kefir
Akşam: 1 porsiyon tavuk şiş
İstenildiği kadar mevsim salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon ile)
Gece: 3-4 kuru kayısı veya 2 adet kuru incir
10 adet fındık veya badem veya yer fıstığı