Okul Korkusu Yönetimi
Özellikle eğitim hayatının başında olan öğrencilerde sıkça görülen okul korkusu, anne babaları çok zor durumda bırakıyor. Sorunu basit ama etkili yöntemlerle kolaylıkla aşabilir ve çocuğunuza okulu sevdirebilirisiniz.
Dr. Mehmet Yavuz
Nörolog
Okul korkusu yönetimi çocuğun gelecekteki eğitim hayatı için de önemlidir. Sosyalleşme yeri olan okul, aynı zamanda çocuğun yaşayacağı ilk korku unsurlarından da biri.
Öğrencilerin çeşitli bahanelerle okula gitmek istememesi, okulda huzursuz olması ve bazı hastalık belirtileri göstermesine ‘’ Okul fobisi’’denir.
Çocuğunuzdaki Belirtileri Gözlemleyin
Genellikle anneye çok bağlı bir çocuğun, ondan aniden ayrılmasıyla ortaya çıkan bu durum; çocukta mide bulantısı, karın ağrısı ve baş dönmesine neden olur. Bu şikayetler, genellikle Pazar akşamı yatmadan önce ve pazartesi sabahı görülür. Eğer anne-baba çocuğun bu durumu karşısında endişelenir ve onu okula göndermezse, bu davranış alışkanlık haline gelebilir.
Korkular Depresyona Dönüşmesin
Okul korkusu ile çocukta uyku problemleri ve alınganlık görülebilir. Çocuk bir süre sonra okula umursamaz tavırlar sergileyebilir. İlerleyen dönemde okul fobisi ağırlaşarak depresyona dönüşebilir.
Anne-babanın çocuğa aşırı bağımlı olması, okul korkusunun nedenlerinden biridir. Çocuğun sürekli endişe duyan bir ailede yaşaması, her istediğinin yapılması ve sürekli huzursuz bir aile düzeninde bulunması; okul korkusuna sebep olan başlıca nedenler arasındadır. Öğrencinin okulda başaramadığı ya da anlamadığı dersler konusunda eğitiminden aşırı tepki görmesi, uygun olmayan sınıf düzeni, arkadaş çevresi tarafından alay edilmesi; okul fobisini geliştirir.
Okuldan Kaçmasını Önleyin
- Çocuğu okula gitmeye teşvik edin ve kaçma nedenlerini öğrenmeye çalışın.
- Okuldaki rehber öğretmenle görüşün ve onunla ortak bir iletişim dili geliştirin.
- Çocuğun arkadaş ortamını ve madde eğilimini kontrol edin.
- Agresif tavırlar sergiliyorsa, ona sakin yaklaşmaya çalışın.
- Anne-baba olarak aile içindeki iletişimsizliği çocuğa yansıtmayın.
- Eğer sorunları bu şekilde de çözemiyorsanız, çocuğun mutlaka bir psikologdan yardım almasını sağlayın.
Okula Adaptasyonda Aileye Büyük Rol Düşüyor
Okuldan kaçma eylemi başladığında ise öğrenci, okul korkusu duymaz herhangi bir şikayeti olmaz fakat saldırgan tavırlar sergiler. Daha çok, okul ortamını sıkıcı bulan ve disiplin suçları fazla olan uyumsuz öğrenciler okuldan kaçar. Aile içerisindeki huzursuz ortam, aşırı baskıcı aile kulaları ve okuldaki eğitmen tutumu; öğrenciyi olumsuz etkiler. Okulu sevme, okuma isteğinin olmaması ve yanlış arkadaşlıklar; okuldan kaçmada en etkili sebeplerdir.
Çocuğunuz Arkadaşlarını Daha Yakından Tanıyın
Çocuk okul korkusu yaşıyor ve okula gitmek istemiyorsa; okula gitmesi sağlanmalı fakat kesinlikle şiddet ve baskı uygulanmamalı. Çocuk okul eğitiminin faydaları hakkında açıklayıcı bilgiler verilerek ikna edilmelidir. Aile içindeki bireylerin, çocuğa bu konuda yardım etmesi gerekir. Anne-babanın çocukla ilişkisinde aşırı bağımlı bir tutum sergilememesi, çocuğun birey olması için ortak davranışlar içine girmesi gerekir.
Okula giderken anne ve babanın endişelenmesi; çocuğu daha da korkutur. Bu nedenler anne-baba; çocuğun, okul arkadaşları ile daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olmalıdır.