Olumsuz Duygular Durağı Buzdolabı

22.08.2023
1.164
Olumsuz Duygular Durağı Buzdolabı

Uzmanlar olumsuz duygulara karşılık gelişen duygusal yeme çözümünün buzdolabı olmadığını, davranışın altındaki gerçek sebebinin bulunması gerektiğini söylüyor. Yoğun stres, anksiyete, depresyon, kızgınlık, öfke, hüzün  tabloyu tetikliyor.

Uzm. Klinik Psk. Özgenur Taşkın

Düşük benlik saygısı, yetersizlik duygusu duygusal yemeyi tetikliyor. Olumsuz duygular yaşanırken sorunun çözümü buzdolabı aranmamalı, duyguları ele almanın daha sağlıklı yollarının bulunmalıdır.

Duygusal yeme, olumsuz duygularla bağlantılı

Sağlıklı olabilmenin ön koşullarından biri yeterli-dengeli beslenmektir. Bu kontrolü, bazı metabolik, psikolojik ya da sosyolojik faktörler nedeniyle kaybedildiğinde, çeşitli beslenme sorunları yaşanmaya başlanır. Bunlar arasında en sık görülen duygusal yemedir.

Duygusal yeme aslında olumsuz duygulara karşılık olarak gelişen aşırı yeme eğilimi ve bir davranış bozukluğudur. Ruh halinde gelişen olumsuzlukları kontrol etme dürtüsüyle ortaya çıkar. Normalden çok daha fazla yemek, gerekenden daha yağlı, daha tuzlu-şekerli yemek davranışları gözlemlenir.

Düşük benlik saygısı-yetersizlik duygusu

Bilim insanları, farklı duygu durumlarının yemek yeme sürecinde bireylerin yeme davranışını nasıl etkilediğini araştırdı.

Sonuçta duygusal yeme özellikle olumsuz emosyonlar-denilen yoğun stres, anksiyete, depresyon, kızgınlık, öfke, hüzün gibi duygu yoğunlukları yaşandığında tetiklenir.

Duygusal yeme düşük benlik saygısı-yetersizlik duygularıyla da ilişkilidir. Ayrılık, aldatılma, kayıplar, işsizlik gibi yaşanan olumsuzluklar kişide ciddi anlamda boşluk yaratır. Yalnızlık duygusuyla baş edememe başlar. Aidiyet duygusunu yitirir. Boşluğu bir şeyler yiyip içmekle doldurmaya çalışır.

Yemek bittiğinde olumsuz duygular yok olmaz

Üzgün, öfkeli, yalnız, bitkin ya da sıkılmanın çözümü adres buzdolabı değildir. Bilinmesi gereken en önemli nokta duygusal açlık yiyeceklerle doyurulamaz. Kişi yediği anda iyi hissedebilir ama bittiğinde duyguları gitmez. Üstelik kötü duyguların üstüne bir de fazladan alınan kalori eklenir. Duyguları ele almanın daha sağlıklı yolları bulunabilir, bilinçsizce yemek yerine bilinçli yeme öğrenilebilir, kilo kontrol altına alınıp duygusal gıda tüketimine son verilebilir. Eğer duygusal yeme noktasında kendinizi durduramıyorsanız mutlaka psikolojik destek almalısınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.