Sağlıklı İftar-Sahur Önerileri

Sağlıklı İftar-Sahur Önerileri

Sağlıklı iftar ve sahur için öğünlere bölün, sindirime yardımcı dereotu, zencefil, kimyon gibi baharat ve bitkileri bolca tüketin. 

Uzm. Dr. Faik Akvardar

İç Hastalıkları Uzmanı

Sağlıklı iftar ve sahur önerileri ile ramazan ayını rahatlıkla geçirmek mümkün. İftarı öğünlere bölün: Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeli.

İlk olarak öğün sayısı en az 3 olmak üzere mümkünse 4-5 öğünü bulacak şekilde ayarlanmalı. Her öğünde 4 besin grubundan (süt-yoğurt grubu, et-tavuk-balık grubu, sebze-meyve grubu, tahıl grubu) tüketilmeye özen gösterilmeli. İftarda kesinlikle birdenbire ve hızlıca yemek yememek gerekiyor. Besinleri çiğneme zamanı arttırılmalıdır. İftarda ağır, yağlı, soslu ve kızartma gibi yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Ramazan ayındaki beslenme değişikliğine bağlı olarak görülen kabızlığı önlemek için iftarda veya iftardan 1-2 saat sonra meyve-sebze tüketilebilir.

Yemekten sonra yürüyüş ve baharat sindirime yardımcı:

Günün uzun olmasını avantaj bilerek iftardan 2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapılarak sindirime yardımcı olunabilir. Aç kalınarak zayıflanamayacağı unutulmamalı. Buna bağlı olarak mutlaka sahura kalkılmalı. Yemekle birlikte veya yemek sonrasında sindirime yardımcı olan rezene, anason veya yeşil çay içilebilir. Zencefil, zerdeçal, dereotu, kimyon gibi baharatlar tüketilebilir. Bu baharatların sindirime yardımcı olma etkileri bulunuyor. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastaları, gebe-emzikliler ve düzenli ilaç kullanması gereken kişilerin oruç tutmaları sakıncalı. Bu kişilerin oruç tutmalarına bağlı olarak ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir.

Yaz ramazanlarında çok daha fazla su tüketilmeli: Ramazanda dikkat çekilmesi gereken ilk ve en önemli konu oluşabilecek su kaybı. Uzun ramazan günlerinde vücudun sıvı ihtiyacını ve mineral kaybını karşılamak için iftar ve sahur vakitlerinde bol su içmeye özen gösterilmeli.
Sıcaklarda kaybolan elektrolit dengesi için bol sebze-meyve tüketip eti azaltın: Kaybolan elektrolit dengesini sağlamak için ayran tüketimi artırılabilir ve daha fazla sebze-meyve tüketilebilir. İftara çorbayla başlanılıp, iftar sofralarında mutlaka pişmiş ve çiğ sebzelere yer verilmeli.

BU YIL RAMAZAN DA SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ÖRNEK MENÜ:
İFTAR:
Hurma veya zeytin+ 1 bardak su
1 kase çorba (yaz aylarına uygun olarak soğuk çorba tercih edilebilir)
Maydanoz-nane yaprağı-maruldan oluşan yağsız yeşil salata(1 tatlı kaşığı elma sirkesi ile)
Tam tahıllı ekmek
ARA: Etli sebze yemeği
Yoğurt veya yoğurtlu semizotu salata ( içine biraz dereotu ile)
Meyve
Ekmek veya pilav veya makarna (makarna sebzeli makarna salatası şeklinde tüketilebilir.)
ARA: Sütlü tatlı ( hamur tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır)
ARA: Peynir + Ekmek + Meyve+2 fincan Bitki çayı
SAHUR: Süt
Peynir veya Yumurta
Bal/Reçel/Pekmez
Zeytin
Yağsız yeşil salata
Meyve
Ekmek
HAZIMSIZLIK VE GAZ İÇİN BİTKİ ÇAYI:
Anason meyvesi 5 g
Kimyon meyvesi 5 g
kişniş meyvesi   5 g
Rezene meyvesi 5 g
20 g karışık bitki parçalarını 400 g su ile 1-2 dk kaynatıp süzerek 2 fincan şeklinde tüketebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.