Sıcaklar Sağlığınızı Eritmesin
Bu yıl yaz aylarının yüksek sıcaklıklarla seyrettiğine dikkat çeken AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım bunun insan sağlığına önemli etkileri olabileceğini söyledi. Yıldırım, “Özellikle tansiyon, astım hastaları, yaşlı, hamileler çok daha temkinli davranmalıdır” dedi.
—
Ülke genelinde seyreden yüksek sıcaklıklar özellikle de tansiyon, astım hastaları, yaşlı ve hamileleri tehdit eder ölçülere ulaştı.
Aşırı sıcaklar için uyarılarda bulunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, özellikle solunum yolu ve tansiyon hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Dr. Yıldırım güneş çarpması için uyardı: “Sıcaklarda sağlıklı, sebze-meyve ağırlıklı bir beslenme takip edilmeli, 11.00-15.00 arasında dışarıda, güneş altında kesinlikle kalınmamalı”
Güneş çarpması ve soğutma cihazlarına dikkat edilmeli
Yüksek sıcaklarda uzun süre dışarıda ve güneşe maruz kalmak güneş çarpmasına neden olabilir. Sıcaktan korunmak için kullanılan soğutma cihazları da farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Dr. Yıldırım bu cihazların bakımının yaptırılarak kullanılması tavsiyesinde bulunarak, “Nemli hava soğutma mekanizmasını azaltarak güneş çarpmasına sebep olabilir. Yüksek sıcaklıklarda fazla alkol tüketmek, kalın giyinmek ve aşırı besin tüketmek güneş çarpmasını tetikleyebilir. Sıcak havada insan vücudu kan akışını deri yüzeyine doğru artırır. Terleme ve soluk verme ile kendisini fazla ısıdan kurtarır. Bu tam gerçekleşemediği durumlarda sıcak bitkinliği ve güneş çarpması kaçınılmaz hale gelir. Sodyum ve klor kaybı ile birlikte güneş çarpması belirtileri de görülmeye başlar. Sıcaktan korunmak için kullanılan cihazların direk karşısında oturmak, temizliğini yaptırmamak ve üzerimize vuracak şekilde konumlandırmak da farklı sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.
Sıvı tüketimine önem verin
Aşırı sıcaklarda yeterli sıvı alımında dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Yıldırım; ”Özellikle güneş ışığının daha dik açılarla geldiği 11:00 ile 15:00 saatleri arasında güneş altında kalınmamalıdır. Kıyafetlerin pamuklu türü olmasına dikkat edilmelidir. Naylon kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Terleme ile sıvı kaybının telafisi için su, çay, soda, ayran gibi şekersiz, asitsiz içeceklerin tercih edilmesi, günlük su alım miktarının 3 litrenin altında olmaması gerekir” uyarısını yaptı.