Sünnetli Çocuk Denize Girebilir mi?

Sünnetli Çocuk Denize Girebilir mi?
68 / 100

Sünnet operasyonu sonrası çocuk deniz-havuza girebilir mi, enfeksiyon oluşur mu? Aşırı sıcaklarla birlikte sünnet yaptırmak isteyen ailelerin endişeleri artıyor.

Doç. Dr. Mustafa Okumuş

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Sünnet yazın yapılır mı? Sünnetten sonrası çocuk deniz-havuza girilebilir mi? Yaz sıcaklarında sünnet sonrası nelere dikkat edilmelidir?’

Sünnet, tıbbi zorunluluk sebepleriyle veya koruyucu amaçlarla gerçekleştirilebilen bir işlem olsa da ülkemizde ve dünyada daha çok dini sebeplerle uygulanır. İşlem yasal olarak sadece doktorlar tarafından yapılabilir. Sünneti yapacak kişinin farklı yöntemler konusunda bilgili-deneyim hekim, tercihen çocuk cerrahı veya çocuk üroloğu olması gerekir.

Sünnet, her yaşta yapılabilecek cerrahi operasyon olsa da 2-6 yaş arasında psikolojik gelişimi etkileyebileceği için psikiyatristler tarafından önerilmez. Genel olarak çocuk ne kadar küçükse yara iyileşmesi o kadar hızlıdır. Bu nedenle bebeklik dönemi uygun ve önerilen bir zamandır. Yeni doğan sünnetinin 3 önemli avantajı; yara iyileşmesi çok hızlıdır, kanama ihtimali nerdeyse yok denecek kadar azdır ve bakımı kolaydır.

Sünnette anestezi gerekli midir?

Bebekler ağrı duymaz sözü doğru değildir. Bebekler ağrı duyar ve mutlaka anestezi yapmak gerekir. Bebeklik döneminde lokal anestezi tercih edilse de büyük çocuklarda genel daha doğru bir yaklaşım olur. Lokal ve genel anestezi arasında belirgin bir risk farkı da yoktur.

Sıcak havalar sünneti etkiler mi?

Sünnetin bilimsel olarak havalarla ilişkisini (yaz veya kış) açıklayacak bir veri yoktur; yani uygun şekilde yapılıp takip edildiğinde her mevsimde yapılabilir. Sünneti okulu aksatmadan, tatillerde yapmak uygun bir yaklaşımdır.

Sünnet öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Sünnet öncesi, çocuk doktor tarafından muayene edilmeli ve sünnete engel olacak bir durum veya bir hastalık olup olmadığı değerlendirilmelidir. Kanamaya yol açacak ilaçlar bir hafta öncesinden kesilmelidir.

Sünnet sonrası denize havuza ne zaman girilebilir?

Yazın gerçekleştirilen sünnetlerde en çok merak edilen soru sünnet işleminden sonra deniz-havuza rahatça girip giremeyeceği konusu. Çocuğunuzun sünnet işlemiyle ilgili doktorun ayrıca bir önerisi yok ise genellikle hafta sonra deniz-havuza girilebilir.

Sünnet sonrası enfeksiyonlardan korunmak için nelere dikkat edilmelidir? 

Sünnet enfeksiyonlarından korkulsa da çok sık karşılaşılan çıkan bir durum değildir. Aile tarafından enfeksiyon olarak değerlendirilen birçok durum da çoğu zaman enfeksiyon değildir. Bununla birlikte;

  1. Çocuğunuzun aktif idrar yolu enfeksiyonu veya sünnet derisi ile ilgili bir enfeksiyonu varsa geçene kadar sünneti erteleyin.
  2. Sünnetin uygun ortamda ve steril koşullarda yapılmasına özen gösterin.
  3. Çocuğunuzun alt temizliğine dikkat edin. Bebekse sık bez değiştirin, kaka bulaşmış ise yıkayın.
  4. Sık sık duş aldırın.
  5. Lokal antibiyotikli merhemleri anlatıldığı şekilde kullanmaya özen gösterin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.